Министарство одбране Републике Србије
 
06.11.2015.

Ново поглавље за фармацију



На Одељењу за фармацеутску технологију Сектора за фармацију Војномедицинске академије отпочет је рад на централизованој припреми цитотоксичне терапије у Лабораторији за припрему цитолошких лекова. Новина у Сектору за фармацију има развојну перспективу, те је у будућности планирана и припрема осталих врста терапија, првенствено биолошких лекова.

Вишеструка корист

Организована припрема цитотоксичне терапије јединствена је пракса такве врсте у Србији. Пацијентима обезбеђује ефикасан, стабилан и безбедан лек, а особљу ниво безбедности рада према највишим светским стандардима. Важан сегмент јесте економска уштеда, јер се дозираном припремом терапије не стварају вишкови, а отпад се одлаже према процедурама најбезбеднијим за заштиту животне средине.

Отворена Лабораторија за припрему цитолошких лекова у ВМАПрема речима пуковника проф. др Зорана Шегрта, заступника начелника ВМА, значај отворене јединице за припрему цитотоксичне терапије несумњиво је велики.

– Од сада имамо могућност да на једном месту припремимо сву цитотоксичну терапију за пацијенте који се лече од малигних болести на ВМА, јасно и прецизно дозирану за сваког пацијента посебно. Треба истаћи да се у великој мери штите они који ту терапију припремају (фармацеути) и примењују је код пацијената (медицинско особље), као и пацијенти којима је терапија намењена – рекао је заступник начелника ВМА и додао да ће уведеном новином знатно бити смањена количина цитотоксичног отпада, чиме се штити животна средина.

Терапија је веома специфична и начин припреме подразумева да ће за сваког пацијента јасно и прецизно бити дозирана, сходно болести, односно њеним карактеристикама. Захваљујући таквом начину примене терапије на годишњем нивоу уштедеће се знатна финансијска средстава, те је очекивана и економска корист. Према последњим подацима, на дневном нивоу постоји потреба за припрему терапије за око 120 онколошких пацијената, а процена је да ће се припремати око 24.000 терапија годишње.

Безбедност примарна

У новој лабораторији обезбеђена је припрема прецизне терапије за пацијента, а за фармацеуте који терапију припремају оспособљен је безбедан простор. Резидуи који се ослобађају приликом припреме цитотоксичне терапије, а који би могли да угрозе оне који припремају терапију, потпуно су елиминисани. Наиме, остатака од припреме терапије нема, односно нема их на спољашњим зидовима боца или кеса. Да је отворено ново поглавље у делокругу рада фармацеута у Сектору за фармацију ВМА истакла је начелница Сектора за фармацију проф. др Мирјана Антуновић.

– Нова фармацеутска улога обухвата централизовану припрему цитотоксичне терапије за све пацијенте којима је потребна онколошка терапија на клиникама ВМА. Пацијент добија индивидуално припремљену терапију према свим протоколима и стандардима који се тичу лекарског дела – лече се према светским протоколима, и фармацеутског дела – припрема се терапија према свим светским стандардима који веома строго уређују ову област. То значи да се терапија припрема у једном затвореном систему, а фармацеут својим радом мора да сачува квалитет лека – навела је др Антуновић.

Начелница Сектора за фармацију објашњава да се, уколико пратимо светске трендове заштите, цитотоксичан отпад, који се генерише током процеса припреме и примене терапије, одлаже у специјално дизајнирану амбалажу за то, а потом на одговарајући начин уништава.

– У плану је увођење и припрема биолошке терапије која ништа мање није ризична, а доноси велике уштеде. За почетак ћемо збринути све онколошке пацијенте који долазе, а онда ћемо перспективно развијати оно што је у области фармације светски стандард за остале терапије – рекла је др Антуновић.

Сања АНЂЕЛКОВИЋ