Министарство одбране Републике Србије
 
09.10.2015.

Нови квалитет у сарадњи са изасланицима одбране



У оквиру редовних активности, начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац састао се са доајеном и вицедоајеном војнодипломатског кора у Београду пуковницима Јозефом Виставелом и Жан-Мари Фербером, као и са председником Београдске асоцијације војних изасланика пуковником Леонтином Илиеом.

Нови квалитет у сарадњи са изасланицима одбранеСаговорници су се сагласили да је у току ове године постигнут квалитативан напредак у погледу информисања страних војних представника, с обзиром на нову праксу да се у разговору са начелником Управе за МВС редовно обавештавају о активностима Министарства одбране и Војске Србије, у функцији остваривања спољнополитичких приоритета Републике Србије.

Нагласивши да Министарство одбране Републике Србије, у складу са прокламованом неутралношћу, посебну пажњу посвећује избалансираном приступу у сарадњи са партнерима на Истоку и Западу, капетан бојног брода Коњиковац упознао је саговорнике са досадашњим достигнућима у процесу реформе система одбране, тренутном ангажовању у мировним операцијама под окриљем УН и ЕУ, као и плановима за ангажовање у наредном периоду. Он их је информисао о активностима Министарства одбране и Војске Србије у оквиру Програма Партнерство за мир и процесу приступања Србије Европској унији, као и ангажовању у решавању актуелне миграторне кризе, кроз сарадњу са државним и органима локалне самоуправе, пружањем медицинске помоћи и примарне здравствене заштите.

Пуковници Виставел и Илие похвалили су разноврсност и нови квалитет садржаја активности, укључујући редовне састанке, посете јединицама и установама Министарства одбране и Војске Србије, фабрикама наменске индустрије, присуство вежбама и бројним протоколарним догађајима.

Заједнички је констатован значај континуитета сусрета и реализације планских активности за припаднике војног дипломатског кора и Београдске асоцијације војних изасланика.