Министарство одбране Републике Србије
 
05.10.2015.

Посета министра Гашића Крагујевцу




Министар одбране Братислав Гашић обишао је данас фабрику одбрамбене индустрије „Застава оружје“ у Крагујевцу. После одржаног састанка са руководством предузећа, министар је обишао и производне капацитете фабрике.

Да наменска индустрија Србије може да буде замајац реиндустријализације Србије, према речима министра Гашића, више пута је поновљено и показало се као тачно. На састанку са помоћником министра одбране за материјалне ресурсе др Ненадом Милорадовићем, директором фабрике Милојком Брзаковићем и члановима надзорног одбора, закључено је да у овој години Србија исказује значајне резултате у промету и извозу наоружања и војне опреме.

- Први пут ћемо, после 15 година, имати двоструко већи извоз у односу на претходну годину, и планирамо да до краја године остваримо 750 милиона долара промета наменске индустрије. „Застава оружје“ у односу на период до 2012. године први пут исказује добитак од скоро 329 милиона динара. Очекујемо да тај добитак до краја године буде 400 милиона, рекао је министар одбране и подсетио да је 2011. године губитак те наменске био милијарду и по, а 2012. године 857 милиона динара.

У „Застава оружју“ просечна плата износи 49.927 динара по запосленом раднику, та фабрика повећава број запослених, односно настоји да запосли што већи број младих инжењера, наводи Гашић.

- Данас смо договорили и колико је још потребно инвестиција, уз помоћ Владе Србије, да би „Застава оружје“ могла да крене са још већом и бољом производњом, и дошли смо до цифре од 4 милиона евра. Важно је напоменути да је ова фабрика у претходна четири месеца отклонила значајне недостатке, побољшала квалитет и услове рада у одређеним погонима, и контролу квалитета која је у претходном периоду била лошија, рекао је министар.

Осврћући се на протесте и захтеве синдиката, министар је поручио да „радници треба да почну да раде, не само да причају и постављају питања која нису утемељена на резултатима рада, него да раде“.

- Поштујемо синдикате и са њима треба да разговарамо пре свега о опстанку фабрике, поручио је министар Гашић. 

На новинарско питање да ли је утврђен узрок експлозије у наменској фабрици у „Милан Благојевић“ у Лучанима, и да ли ће неко да одговара, министар одбране одговорио је потврдно и нагласио да комисија Министарства одбране, Тужилаштво и Полиција раде свој посао како би све било прецизно утврђено.    

Директор Милојко Брзаковић је потврдио да фабрика послује знатно боље, захвалио на подршци Владе Србије и Министарства одбране и нагласио да су „Застава оружју“ потребна финансијска средства како би подигли на виши ниво техничко-технолошко ниво фабрике, смање трошкове производње и повећају продуктивност како би били конкуренти на светском тржишту.

„Застава оружје“ уредно измирује све обавезе према држави, ове године ће имати близу 4 милијарде динара промет. До сада „Застава оружје“ има 102 милиона долара у потписаним уговорима, а такође има обезбеђене послове и за 2016. годину. 

Министар одбране обишао је данас и Техничко-ремонтни завод Крагујевац, где је одржан састанак са руководством завода и присуствовао тактичко-техночкиом збору.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА