Министарство одбране Републике Србије
 
10.09.2015.

Интензивирање сарадње са Израелом




Начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац састао се данас са изаслаником одбране Државе Израел, на нерезиденцијалној основи са седишем у Риму, пуковником Кобијем Регевим.

На састанку је анализирана досадашња сарадња између два министарства, дефинисане су области приоритетне сарадње за наредни период, за које постоји интерес обе стране и потврђен заједнички интерес за њено унапређење и интензивирање.

Током разговора, пуковник Кобиј Регев упознат је са спољнополитичким приоритетима наше земље, активностима Министарства одбране у процесу приступања Европској унији, као и о мерама које предузима с циљем унапређења капацитета и способности за председавање Србије ОЕБС и учешћем у мултинационалним операцијама. Пренета је захвалност на принципијелној подршци Државе Израел у одбрани принципа међународног права и очувању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије.

Обострано је оцењено да би предстојећа посета министра одбране Србије, Држави Израел, као и закључивање новог Меморандума о разумевању у вези са војном, одбрамбеном и индустријском сарадњом, дало додатни импулс развоју одбрамбене сарадње у областима од заједничког интереса.

Такође, изражена је спремност Министарства одбране Републике Србије, да поред војноекономске, са Израелом развија и сарадњу у областима војног образовања, војне медицине и свим другим областима, укључујући и војно-војну сарадњу.

Исказано је обострано задовољство сарадњом између Меморијалног центра за чување сећања на мученике и хероје Холокауста – „Јад Вашем” и Војног архива Министарства одбране Републике Србије.

Заједнички је констатовано да постоји простор за унапређење и интензивирање сарадње у области одбране, размењени су конкретни предлози за њен наставак, и разматран је нацрт Плана билатералне одбрамбене сарадње између министарстава одбране Србије и Државе Израел за 2016. годину.