Министарство одбране Републике Србије
 
25.07.2015.

Премијер Србије и министар одбране посетили ПД „Борбени сложени системи“ у Великој Плани



Премијер Србије и министар одбране посетили ПД „Борбени сложени системи“ у Великој ПланиПремијер Србије Александар Вучић обишао је данас Привредно друштво „Борбени сложени системи“ у Великој Плани, које послује у склопу ЈП „Југоимпорт СДПР“, где су га дочекали министри одбране и унутрашњих послова Братислав Гашић и Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са сарадницима. Руководства „Југоимпорта СДПР“ и „Борбених сложених система“ упознали су премијера Вучића са производним достигнућима новог погона у Великој Плани након чега је уследио обилазак производне хале и разгледање дела производног програма, у коме су најистакнутији самоходни топ хаубица 155 мм „НОРА“, вишенаменско оклопно борбено возило „Лазар 2“ и опрема војника будућности „ВБ 10“.

– Поносан сам оним што је овде урађено у протекле две године. Унапредили смо и усавршили производњу која је значајна за одбрану земље, али пре свега за производни процес и пословање „Југоимпорта СДПР“, за остваривање зараде и даље запошљавање, рекао је премијер и додао да је произведено шест „НОРА“ које су продате Бангладешу, а од новембра ће се производити 25 до 30 таквих сложених борбених система на годишњем нивоу без повећања капацитета.

Премијер Србије и министар одбране посетили ПД „Борбени сложени системи“ у Великој ПланиПремијер је најавио да ће за Војску Србије бити обезбеђено 18 „НОРА“.

- Наша Војска ће, уместо до 2018, како је планирано, већ почетком следеће године имати првих шест, а затим и осталих 12, чиме ће већ до 2016. године бити испуњен захтев Војске у том погледу. Улазимо у коначну набавку два руска и два немачка хеликоптера, чиме значајно повећавамо наше војне и полицијске хеликоптерске јединице. Ускоро, до септембра следеће године, имаћемо у најбољем стању и наше ваздухоплове, пет авиона МиГ 29 и три „двадесет јединице“. Радимо и на „Галебу 4“ и надам се да ћемо ускоро успети да постигнемо добре договоре. Од фебруара и марта овде очекујемо почетак серијске производње „Лазара 2“, најавио је премијер Вучић, после обиласка погона.

Премијер Србије и министар одбране посетили ПД „Борбени сложени системи“ у Великој Плани– Ми смо земља која је увек производила оружје и оруђе. Огроман је успех што Србија може да произведе тако сложена борбена средства, на чему зарађујемо новац и желимо да га зарађујемо још више, нагласио је премијер Србије Александар Вучић.

У првој фази изградње производних погона Пословне јединице „Морава“ у Великој Плани, 2013. године у рад је пуштен браварско заваривачки погон, док је у другој изграђен погон монтаже. Трећа фаза изградње и опремања одвијала се 2014. године када су у рад пуштени савремени погон за машинску обраду и израду компоненти, хала за сечење и савијање лимова, котларница и сачмара. У току је четврта фаза у којој се завршава хала за производњу артиљеријских и других цеви, нова хала за монтажу и лакирница. Завршетком планираних радова у погонима ће, поред производње артиљеријских оруђа и оклопних борбених возила моћи да се производе и друга сложена средства наоружања и војне опреме и обављају услуге ремонта. Тиме ће се обезбедити важне компоненте за производњун артиљеријских оруђа и смањити зависност од увоза.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА