Министарство одбране Републике Србије
 
29.06.2015.

Корекција вида ласером на ВМА



Операција егзајмер (~Еxcimer~) ласером је хируршки метод промене закривљености рожњаче, којим се мења преломна моћ ока и коригује постојећа диоптрија. Могу се оперисати астигматизам до +/-4 диоптрије, кратковидост до -10 и далековидост до +4. Безболна процедура изводи се у локалној, капљичној, анестезији, траје пет минута по оку, а моменат деловања ласера на рожњачу траје до 15 секунди.

Прва операција егзајмер ласером изведена је 5. октобра 2007. и приказана током „хирургије уживо“ на Првом симпозијуму с међународним учешћем „Савремени трендови у офталмохирургији“ одржаном у ВМА. Према речима пуковника проф. др Мирослава Вукосављевића, начелник Клинике за очне болести ВМА, до 2015. године обављено је 12.000 ласерских интервенција у Одсеку, егзајмер ласером изведено је 1.800 захвата, а у данашње време 150 таквих интервенција годишње сматра се великим успехом.

– Један од најквалитетнијих ласера америчка војска купила је тек четири године после нас. „Немачка савршена машина“ има мали проценат повраћаја диоптрије и троши најмање ткива по једној диоптрији. Уз разумевање Управе ВМА, 2007. године набавили смо ласер и постали једина државна установа у Европи, која га употребљава у свим облицима лечења. Пет одсто наше популације има један од облика рефракционих аномалија, а свако после 45. године живота требало би да носи наочаре због старачке далековидости. Све су то индикациона подручја за ласер којим располаже наша Клиника и који решава такве проблеме –каже пуковник проф. др Вукосављевић.

Егзајмер ласер и пропратна опрема нису јефтини, те је и интервенција скупа. Војни осигураници заказују уз упут и за њих је захват бесплатан, док цивилни осигураници плаћају.

Услови за ласерски оперативни захват су да је пацијент старији од 21 године живота и да има стабилну диоптрију годину дана уназад. Не постоји горња старосна граница, али су, на неки начин, интервенције резервисане за млађу популацију од 21. до 50. године. У 21. години раст ока је завршен, и зато се операције тада обављају. Став Клинике за очне болести је да се захват не обавља млађима. Њен начелник додаје да је то и став и Америчке офталмолошке академије.

– Захват је могућ и код деце, само у одређеним случајевима, када постоји огромна разлика између диоптрија једног и другог ока – примера ради на једном оку -12 на другом -2. Тада дете може бити пацијент – напомиње пуковник Вукосављевић.

Старији би требало да избегавају ласерски захват, јер се у шестој деценији живота појављују остала очна обољења – глауком или катаракта, те њих не треба оперисати.

БУДУЋНОСТ ОФИЦИРА
Много професионалних припадника Војске Србије ласерски је уклонило диоптрију. У неким јединицама постоје посебни критеријуми као што је „стопроцентна видна оштрина“. Тим интервенцијама, омогућено им је да употребљавају потребна средства на радном месту – кациге, заштитне наочаре и маске... Према речима потпуковника доцента др Ресана интервенцијама се подиже борбена готовост наше војске.

– Међу пацијентима су и будући кадети одличних психофизичких способности, али са једном „маном“ – диоптријом. Не треба због рефракционе аномалије која се може кориговати, одбацити одличне кандидате. Зато смо ми ту да решимо проблем, и омогућимо свима једнаке шансе на конкурсу – каже потпуковник доцент др Ресан.

Сања АНЂЕЛКОВИЋ