Министарство одбране Републике Србије
 
15.06.2015.

Куп команданта Берића



Обележавајући седамдесету годишњицу победе над фашизмом, Удружење „Макетарски клуб Нови Сад“ – ~IPMS (The Internacional Plastic Modellers Society)~ – Србија и Речна флотила Војске Србије организовали су Прво међународно такмичење у макетарству.

У просторијама новосадског Технолошког факултета макетари из Уједињеног Краљевства, Словачке, Хрватске и Србије изложили су, у оквиру такмичарског дела програма 253, а у изложбеном делу још педесетак макета бродова, подморница, авиона, хеликоптера и осталих средстава ратне технике, из различитих периода, и, на тај начин, посетиоцима манифестације приредили својеврстан технички збор ратне технике.

Жири, кога су чинили чланови домаћих макетарских клубова и представници Речне флотиле, доделио је признање за најбољу макету – Ђорђу Латовљевићу, макетару Удружења бродомоделара „Панон“ из Панчева, за макету првог српског ратног брода, оклопљеног чамца „Јадар“, чији се завршетак изградње у београдском бродогралишту на Чукарици, 6. август 1915, обележава као Дан речних јединица и Речне флотиле.

Током такмичења, учесници су посетили и касарну „Александар Берић“, где су обишли њену спомен-собу и зимовник. Доктор Синиша Влачић одржао је предавање о стању и трендовима у развоју борбених ваздухоплова.

Први пут је једна од такмичарских макетарских категорија, израда макета савезничких бродова из Другог светског рата, названа „Куп команданта Берића“, у част поручника бојног брода прве класе Александра Берића, хероја априлског рата и прослављеног команданта монитора „Драва“. И у тој категорији награду за макету подморнице Краљевске ратне морнарице „Небојша“, рађену на основу прикупљених података и цртежа, освојио је Латовљевић, члан панчевачког „Панона“.

Речна флотила већ годинама успешно сарађује с новосадским макетарима, који редовно присуствују акцијама Флотиле „Отворени дан“, а заједнички наступају и у оквиру манифестације „Ноћ музеја“.

Будимир М. ПОПАДИЋ