Министарство одбране Републике Србије
 
26.05.2015.

Наставак успешне сарадње Србије и САД у области одбране



Начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и изасланик одбране Сједињених Америчких Држава пуковник Тафт Блекбурн потписали су данас у Министарству одбране План билатералне војне сарадње за фискалну 2016. годину.

Наставак успешне сарадње САД и Србије у области одбранеПотписаним Планом дефинисане су тежишне области сарадње Министарства одбране и Војске Србије са Европском командом Оружаних снага САД у наредном периоду, међу којима се посебно истичу даљи заједнички рад на развоју базе „Југ“, учешће на међународним војним вежбама, као и заједничка обука припадника двеју оружаних снага.

Поред потписивања Плана, капетан бојног брода Коњиковац и пуковник Блекбурн констатовали су да билатерална војна сарадња и размена знања и искустава између Министарства одбране Републике Србије и Европске команде ОС САД у великој мери доприноси унапређењу оперативних и функционалних способности обеју страна. У том смислу, посебно је истакнута чињеница да потписани План подразумева подршку израженим захтевима унутрашњих јединица Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, усклађених са могућностима Европске команде САД и Националне гарде Охајо.

Обострано је изражено задовољство реализацијом досадашњих заједничких активности билатералне војне сарадње, уз очекивање да ће се и у наредном периоду наставити са реализацијом великог броја квалитетних активности. Саговорници су се осврнули и на предстојеће посете високог нивоа и реализацију билатералних одбрамбених консултација и констатовали да ће оне засигурно дати додатни импулс и подршку даљем развоју сарадње две земље у области одбране.