Министарство одбране Републике Србије
 
24.05.2015.

Одржана 17. Зокијева регата



На Дунаву и Сави у Београду, у суботу 23. и недељу 24. маја, одржана је 17. меморијална регата "Зоран Радосављевић", у знак сећања на пилота и једриличара мајора Зорана Радосављевића, припадника 127. ловачке авијацијске ескадриле "Витезови" Војске Југославије, који је погинуо у одбрани отаџбине 26. марта 1999. године.

На регати, која је сврстана у спортске манифестације од значајa за град Београд, надметало се 16 посада једрилица у класама "микро" - дужине 5.5 метара са три члана и "крсташ" дужине преко 5.5 метара са вишечланом посадом. У марини на обали Саве између Моста на Ади и Новог железничког моста такмичило се 55 дечака и девојчица до 14 година у класи "оптимист".

У класи "крсташ" после сабирања резултата првог и другог такмичарског дана прво место је припало посади брода "~Imagine~", предвођене скипером Драганом Стојсављевићем. У „микро“ класи најбољи резултат остварио је "~PSTech~" са скипером Гораном Стевановићем. Међу најмлађим такмичарима, најбољи су били Ада Ломић из једриличарског клуба Гемакс и ~Mark Yuill~ из једриличарског клуба АЈК Београд.

Организатори регате су друштво "Зоран Радосављевић", једриличарски клуб Земун и Министарство одбране и Војска Србије. Капетан фрегате Светислав Шошкић, координатор регате, истиче да су значајну помоћ пружили и МУП Србије - Речна полиција, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Лучка капетанија, Прво паробродско друштво и "Беомарине", ливница „Бошњачки“ и компанија Амблем.

- Припадници Речне флотиле обезбеђивали су регатно поље, кадети Војне академије помагали су у организацији регате и такмичили се у оквиру једриличарских посада, док су припадници РВиПВО налетима хеликоптера типа „газела“ на симболичан начин означили почетак регате у знак сећања на свог колегу пилота мајора Зорана Радосављевића, додао је Шошкић.

Меморијална једриличарска регата „Зоран Радосављевић“, први пут је одржана у Црној Гори 1999. године, а од маја 2007. године организује се у Београду.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА