Министарство одбране Републике Србије
 
19.05.2015.

Генерал Диковић на састанку Војног комитета Европске уније



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић учествовао је на састанку Војног комитета Европске уније, који је одржан данас у згради Савета Европске уније у Бриселу.

На овом састанку Војног комитета Европске уније, на коме су учествовали начелници генералштабова земаља чланица ЕУ, као и Канаде, Молдавије, Грузије, Швајцарске, Украјине, Црне Горе и Србије, између осталог разматране су мисије за обуку и саветодавне мисије Европске уније, а команданти мисија Европске уније за обуку изнели су своја искуства и проблеме с којима су се сусретали током ангажовања у мисијама.

Војска Србије тренутно учествује у мултинационалној операцији Европске уније ~EUTM Somalia~, војној операцији поморских снага ЕУ у Сомалији (~EUNAVFOR Somalia – Operation ATALANTA~) и мисији Европске уније за обуку војних и безбедносних снага Малија (~EUTM Mali~), у којима ангажује 24 своја припадника. Војска Србије учествовала је и у војној операцији ЕУ у Централноафричкој Републици (~EUFOR RCA~), до окончања мандата ове мисије 15. марта 2015. године.