Министарство одбране Републике Србије
 
30.04.2015.

Како је фотографија гардиста освојила интернет



Фотографија гардиста Војске Србије, снимљена непосредно пред полетање за Москву, где ће учествовати на војној паради поводом Дана победе постала је велики хит на интернету и друштвеним мрежама.

Како је фотографија гардиста освојила интернетНа званичном профилу Министарства одбране и Војске Србије на Фејсбуку, фотографија има више од 36000 свиђања, подељена је на другим профилима више од 1600 пута, а интеракцију са фотографијом остварило је готово милион корисника ове друштвене мреже.

Велики број портала у земљи и иностранству пренео је ову фотографију уз наслове "Српски војници са три прста запалили интернет", "Селфи са три прста: Гардисти Војске Србије отишли да парадирају пред Путином", "Понос у срцу: Гарда Војске Србије отпутовала у Москву". Руски министар одбране Сергеј Шојгу, чији приватни Твитер профил прати скоро 16.500 особа, објавио је фотографију наших гардиста уз коментар "долазе нам српски гардисти". Његову објаву ретвитовало је 206 особа.

Аутор фотографије је сарадник Медија центра „Одбрана“ Игор Салингер који се, како каже, трудио да веродостојно, али и естетки што допадљивије, пренесе атмосферу са догађаја.

- Још док су се војници постројавали, слушали последња упутства претпостављених, команданта Гарде, начелника Генералштаба, како да што достојније представе Србију у Москви, дошао сам на идеју да фотографишем српске гардисте у авиону, непосредно пред полетање, када је попустила тензија због испраћаја пред камерама, фотоапратима и генералима, рекао је Салингер.

Он додаје још и да неке фотографије настају промишљено и плански, а друге импулсивно и у тренутку, а да ова је ова фотографија својеврсна комбинација једног и другог.

- Жеља ми је била да снимим интеракцију учесника, њихове емоције, да што верније дочарам публици оно што нису били у прилици да виде својим очима, што је уосталом и смисао новинарског, у овом случају фоторепортерског посла.