Министарство одбране Републике Србије
 
30.04.2015.

Билатералне одбрамбене консултације са Турском



Билатералне одбрамбене консултације између министарстава одбране Републике Србије и Републике Турске одржане су у Анкари. Том приликом, усаглашен је План билатералне војне сарадње за 2015. годину.

Билатералне одбрамбене консултације са ТурскомНачелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и начелник Одсека за Европу у Управи за међународне односе, безбедност и споразуме Генералштаба Оружаних снага Републике Турске капетан фрегате Џенк Дурмазер изразили су очекивање да ће добра сарадња, кроз интензивирање у тежишним и унапређење у осталим областима, у наредном периоду достићи жељени ниво. Kao први корак препозната је потреба за редефинисањем правног оквира, који би обезбедио ширу платформу за будућу сарадњу.

Капетан бојног брода Коњиковац упознао је саговорника са циљевима Републике Србије током председавања ОЕБС-ом у 2015. години, активностима Министарства одбране у оквиру процеса приступања Европској унији и истакао да активно учешће у Програму „Партнерство за мир“ представља оптимални оквир за остварење безбедносних циљева и унапређење одбрамбених капацитета, уз задржавање прокламоване политике војне неутралности Републике Србије. Коњиковац је презентовао тренутно ангажовање припадника Министарства одбране и Војске Србије у мултинационалним операцијама и планове за повећано ангажовање у наредном периоду. Он је нагласио да припадници Оружаних снага Републике Турске у саставу КФОР професионалним ангажовањем значајно доприносе успостављању безбеднијег окружења на Косову и Метохији.

Уз детаљну анализу и размену ставова у вези са актуелним политичко-безбедносим изазовима у свету, обострано је наглашен значај регионалне сарадње, јер динамично безбедносно окружење намеће неопходност чвршћег повезивања држава региона у свим сферама, посебно у домену сузбијања транснационалних претњи и одговора на природне непогоде.

Капетан фрегате Дурмазер поновио је подршку Републике Турске у процесу евроинтеграција Републике Србије. Он је истакао потребу значајније размене искустава из учешћа у мултинационалним операцијама, као и неопходност интензивирања војно-војне, војно-образовне и војно-економске сарадње, што би дало посебан квалитет односима и допринело унапређењу поверења.

Саговорници су се сагласили да ће даљем квалитативном унапређењу сарадње у области одбране допринети и планирани сусрети на високом нивоу.