Министарство одбране Републике Србије
 
06.04.2015

Откривена спомен-биста Александру БерићуОткривена спомен-биста Александру БерићуМинистар одбране Братислав Гашић открио је данас у сремачком селу Белегиш спомен-бисту поручнику бојног брода прве класе Александру Берићу, команданту речног монитора „Драва“, који је заједно са 75 чланова посаде, извршавајући командантску дужност и завет да неће дозволити да брод падне у руке окупатора, потонуо на дно Дунава. Његово беживотно тело пронашли су, 90 километара низводно од потонућа, мештани Белегиша и у тајности сахранили на сеоском гробљу.

Иницијатива за постављање бисте славом овенчаног морнаричког команданта чије име носи и новосадска касарна у којој је седиште Команде и дела јединица Речне флотиле потекла је од др Милана Рунића, пензионисаног професора Новосадског унивезитета, а израду, изливање и постављање бисте, дело академског вајара Ђорђа Лазића-Ћапше из Сремских Карловаца, подржали су припадници и бројни пријатељи Речне флотиле.

Постављање бисте Александру Берићу у Белегишу прва је у низу манифестација којом припадници Речне флотиле, у години прослављања 100. годишњице Речне флотиле и рода речних јединица, као сећање на 6. август 1915. године када је први српски ратни брод „Јадар“ изграђен у београдском бродоградилишту на Чукарици, обележавају не само свој него и значајан јубилеј српских бродараца.

videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.Откривање бисте | FLV