Министарство одбране Републике Србије
 
31.03.2015.

Посета делегације Министарства одбране Туниса



У складу са позивом министра одбране Републике Србије, петочлана делегација Министарства одбране Републике Тунис, коју предводи старији пуковник Абделкадер Адоуни, борави у радној посети Министарству одбране и Војсци Србије.

Посета делегације Министарства одбране ТунисаЦиљ посете је усаглашавање Споразума о сарадњи у области одбране између два министарства, упознавање са производним програмом Одбрамбене индустрије и капацитетима војнообразовних и војномедицинских установа Министарства одбране Републике Србије.

Данас је са представницима Министарства одбране Републике Тунис разговарао начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац а састанку је присуствовао и амбасадор Републике Тунис у Београду Њ.Е. Мажид Хамлауи.

Том приликом истакнуто је да добри политички односи две земље представљају одличну основу за развој и унапређење сарадње у области одбране, као и да постоји обострани интерес за даљим јачањем сарадње.

Потврђена је принципијелна подршка Републике Тунис нашим легитимним напорима за очување суверенитета и територијалног интегритета на Косову и Метохији.

Капетан бојног брода Коњиковац упознао је амбасадора и делегацију Министарства одбране Републике Тунис са спољнополитичким приоритетима наше земље, активностима Министарства одбране у процесу приступања Европској унији, као и о мерама које предузима с циљем унапређења капацитета и способности за председавање Републике Србије ОЕБС-ом и учешћем у мултинационалним операцијама.

Наглашена је потреба што скоријег закључивања Споразума о сарадњи у области одбране између Републике Србије и Републике Тунис, чиме би био створен правни оквир за будућу сарадњу у свим областима од заједничког интереса.

Констатовано је да постоје значајне могућности за проширење билатералне војне сарадње између два министарства одбране, посебно у областима војног образовања, војне медицине и војно-економске сарадње.

Капетан бојног брода Коњиковац пренео је да ће Министарство одбране Републике Србије, у складу са расположивим капацитетима, настојати да одговори свим потребама и захтевима тунижанске стране.

Имајући у виду обострано исказан интерес за унапређење и интензивирање билатералне војне сарадње, капетан бојног брода Коњиковац оценио је веома значајном прилику да током посете делегацији Министарства одбране Републике Тунис буду презентовани производни програми Одбрамбене индустрије Србије, као и капацитети војно-образовних и војно-медицинских установа Министарства одбране.

На крају састанка, још једном је потврђена намера две стране за успостављањем и даљим развојем сарадње у области одбране.