Министарство одбране Републике Србије
 
27.03.2015.

Наставак сарадње у области одбране са Кином



Начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац разговарао је данас са војним, поморским и ваздухопловним изаслаником одбране Народне Републике Кине старијим пуковником Ванг Хаибином.

Истакнуто је да постоји висок степен сагласности две државе о најважнијим питањима, као што су подршка Народне Републике Кине очувању суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије и наша подршка политици “једне Кине”. Такође, изражено је убеђење да дијалог заинтересованих страна представља најбоље решење за превазилажење свих спорова и проблема.

Током разговора констатовано је да стратешко партнерство традиционално пријатељских земаља добија потврду кроз све садржајнију сарадњу у области одбране. Закључено је да су досадашњи сусрети на високом нивоу дали додатни импулс сарадњи и допринели њеном квалитативном и квантитативном унапређењу.

Капетан бојног брода Коњиковац информисао је о спољнополитичким приоритетима Републике Србије, поновио приврженост концепту војне неутралности и настојање да равноправно сарађује са свим партнерима и на Истоку и на Западу. Упознао је саговорника са активностима Министарства одбране у процесу приступања Европској унији, као и о мерама које предузима с циљем унапређења капацитета и способности за председавање Републике Србије ОЕБС и учешћем у мултинационалним операцијама. Захвалио је на помоћи коју је Народноослободилачка армија Кине упутила Министарству одбране Републике Србије након катастрофалних поплава у 2014. години, што је доказ искрених односа две војске и два народа.

Старији пуковник Хаибин изразио је жељу да се одлична сарадња настави и убудуће, истакавши веома добру комуникацију са представницима Министарства одбране и Војске Србије.

Тежишне области сарадње у наредном периоду биће наставак дијалога на високом нивоу, као и даљи развој војнообразовне и војноекономске сарадње, уз истраживање могућности за унапређење војнотехничке сарадње.

На крају разговора потписан је План билатералне војне сарадње за 2015. годину.