Министарство одбране Републике Србије
 
03.02.2015.

Нове димензије сарадње у области одбране са Мађарском



Нове димензије сарадње у области одбране са МађарскомУ Будимпешти су одржане треће билатералне одбрамбене консултације Министарства одбране Републике Србије и Министарства одбране Мађарске на којима су начелници управа за међународну војну сарадњу пуковник Милан Коњиковац и Питер Гила констатовали да је недавни сусрет министара одбране Братислава Гашића и Чабе Хендеа потврдио обострану опредељеност за даље унапређење сарадње.

Пуковник Коњиковац истакао је да сарадња у области одбране у потпуности прати свеукупне односе две земље, које карактерише интензиван политички дијалог и висок степен разумевања. Он је захвалио за подршку коју Мађарска даје Србији у процесу евроинтеграција као и за професионалан однос припадника мађарских оружаних снага ангажованих у КФОР на Косову и Метохији.

Заједничко учешће у мултинационалним операцијама на Кипру представља круну сарадње и поверења, док традиционално извођење заједничких војних вежби доприноси унапређењу оперативних и функционалних способности оружаних снага две земље нагласио је пуковник Коњиковац. Он је пренео спремност Министарства одбране и Војске Србије да се направи значајан искорак ка успостављању војноекономске сарадње.

Нове димензије сарадње у области одбране са МађарскомПитер Гила је истакао да се квалитет сарадње посебно огледа кроз учешће у билатералним војним вежбама “~Iron Cat~” и “~Neigbours~”, али и мултилатералним вежбама попут „~Brave Warrior~” и “~Capable Logistician~”. Нове области сарадње, као што су сарадња два универзитета и сарадња Центра за обуку и усавршавање подофицира Војске Србије и Подофицирске академије Оружаних снага Мађарске, дају нову димензију сарадњи у области одбране.

Током посете, организован је и сусрет са начелником Одељења за развој војне опреме Министарства одбране Мађарске бригадним генералом Иштваном Филотасом.

На крају разговора усаглашен је и потписан План билатералне војне сарадње за 2015. годину.