Министарство одбране Републике Србије
 
08.12.2014.

Унапређење сарадње у области одбране са Републиком Италијом



Унапређење сарадње у области одбране са Републиком Италијом Током одржавања редовних билатералних одбрамбених консултација између министарстава одбране Републике Србије и Републике Италије у Риму, од 4. до 6. децембра 2014. године, констатовано је да је сарадња у области одбране одлична.

Начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Милан Коњиковац истакао је да Република Србија цени континуирану подршку Републике Италије у процесу евроинтеграција, јер је једино кроз дијалог и сарадњу, као и интеграцију држава Западног Балкана у Европску унију, могуће постићи дугорочну стабилност у региону. Он је поновио захвалност за несебичну помоћи Републике Италије током катастрофалних и незапамћених поплава, као и за професионално ангажовање припадника Оружаних снага у саставу КФОР на Косову и Метохији.

Пуковник Коњиковац је изнео очекивање да ће заједничко ангажовање у мисији UNIFIL у Либану, које представља круну сарадње и поверења две војске, у наредном периоду додатно допринети бољем разумевању и поверењу на глобалном плану и да ће потврдити стратешко партнерство.

Заменик Управе за планирање и политику одбране Здруженог генералштаба одбране Републике Италије контраадмирал Роберто Киамакела поновио је спремност за преношење искустава у процесу приступања Европској унији и борбеним групама Европске уније, сарадњи са Европском одбрамбеном агенцијом, као и из ангажовања у мултинационалним операцијама.

Током билатералних одбрамбених консултација презентоване су реформе и изазови функционисања два система одбране у условима ограничених буџета и размењени ставови у вези са актуелним геополитичким збивањима. Обострано је изражено опредељење да се сарадња у наредном периоду даље интензивира у тежишним областима и да се сагледају могућности и модалитети за унапређење у интересу два система одбране.

Унапређење сарадње у области одбране са Републиком Италијом Континуитет сусрета на највишем нивоу потврђује обострано уважавање и опредељење да се кроз унапређење сарадње у области одбране значајније јачају укупни односи. Изражено је уверење да ће недавни сусрет начелника генералштабова две војске у Београду и посета националног директора за наоружање Министарства одбране Републике Италије Републици Србији допринети даљој конкретизацији успостављених области сарадње и иницирати сарадњу у новим областима.

На крају разговора усаглашен је и потписан План билатералне војне сарадње за 2015. годину.

Током посете, реализовани су и одвојени састанци са начелником Управе за планирање и политику одбране Здруженог генералштаба одбране вицеадмиралом Масаљијем и помоћником за операције у Интервидовској оперативној команди Здруженог генералштаба одбране генерал-мајором Кастеланом.