Министарство одбране Републике Србије
 
20.11.2014.

Ваздухопловци поново у Обреновцу



Ниски облаци који су јуче опколили Обреновац нису спречили посаду хеликоптера Војске Србије у саставу мајор Владимир Грбић, капетан Ненад Јањичић, заставник Небојша Драјић и заставник Иван Миладиновић да, као и небројено пута пролетос у току катастрофалних поплава, користећи знање и искуство у летењу пронађу „рупу на небу“ и приземе „осмицу“ испред обреновачке Основне школе „Јефимија“ на – одушевљење малишана, али и оних старијих, овога пута из потпуно других разлога него током мајских поплава.

Пре пола године, управо у тој школи, као једном од „сувих џепова“, био је смештен импровизовани прихватни центар за угрожене воденом стихијом и полазна тачка за евакуацију из Обреновца, управо уз свесрдну помоћ ваздухопловаца који су сада дошли да се друже са ученицима и наставницима у опуштеној атмосфери и представе шта то они у ствари раде кад не спасавају унесрећене - на опште одушевљење мале и оне мало веће публике.

Још док је „осмица“ надлетала школу испод тмурног обреновачког неба, ваздухопловце је дочекала још једна поплава, овога пута не водена стихија већ у правом смислу поплава емоција, оних најискренијих, какве само деца могу да упуте... малишани који машу са широм отворених прозора школе, они мало старији растрчани по спортским теренима, наставници, радници школе, пролазници, сви до једног уперених погледа и раширених дланова ка небу.

По доласку, ваздухопловци Војске Србије у сали О.Ш. „Јефимија“ представили су своју професију „шта раде и како раде“, а школарци су показали завидно интересовање, па чак и познавање ваздухопловне тематике. Мајор Александар Андрић из Музеја Југословенског ратног ваздухопловства који је говорио о историји војног ваздухопловства на просторима Србије није ни покушао да сакрије задовољство када су као одговор на питање „да ли је неко био у Музеју“ скоро сви подигли руке!

О пилотској професији говорили су и мајор Владимир Грбовић, заменик команданта 890. хеликоптерске ескадриле са Батајнице и мајор Ненад Стевић, пилот надзвучног МиГ-21 и официр за односе са јавношћу 204. ваздухопловне бригаде. Својом појавом – како рече један од малишана - „у фулу“ , комплетно опремљен за лет у пилотском комбинезону са анти-г оделом и пилотском кацигом на глави, мајор Стевић је тренутно постао без устезања хит међу малишанима коју су га одмах окружили, тражећи аутограме, да пробају кацигу, маску...

За то време је друга група ученика – укупно више стотина школараца, али и оних млађих који су оганизовано дошли из вртића, и не баш сасвим случајних пролазника – разледала хеликоптер, фотографисала се са пилотима и летачима механичарима, скупљала њихове аутограме. Најодважнији клинци и клинцезе су се прихватили и пилотске палице и тако под будним надзором „мало старијих“ колега у униформи Војске Србије постали пилоти „великог и моћног“ хеликоптера...

Студенти и студенткиње окупљени у хуманитирној организацији „Осмех на дар“, њихови пријатељи и припадници 204. ваздухопловне бригаде Војске Србије са аеродрома Батајница сакупили су и школи поклонили – симболично - 204 књига за школску библиотеку, од књижица за прваке из којих се уче прва слова азбуке до озбиљније поезије и прозе за оне мало старије.

Као својеврсна добродошлица ваздухопловцима Војске Србије приређена је изложба ликовних радова ученика на којој су као мотиви – очекивано – доминирали авиони и хеликоптери. За најбољи цртеж изабран је рад ученика другог разреда Душана Михајловића. Прочитан је и најбољи литерарни рад, песма "Плаве висине" Богдана Шпановића. Двојица ученика су као награде добили макете авиона "Орао", односно "Супер галеб" од Команде ВиПВО које им је донео мајор Милинко Врачар из кВиПВО, њихов комшија из Обреновца.

ТЕКСТ И ФОТОГРАФИЈЕ: ИГОР САЛИНГЕР