Министарство одбране Републике Србије
 
10.10.2014.

Потписан План билатералне војне сарадње са Kраљевином Шпанијом



Билатералне одбрамбене консултације са Kраљевином ШпанијомДелегација Министарства одбране Републике Србије боравила је у Краљевини Шпанији, ради одржавања трећих билатералних одбрамбених консултација. На разговорима у Сектору за политику одбране Министарства одбране Краљевине Шпаније, заступник начелника Управе за међународну војну сарадњу пуковник Милан Коњиковац и начелник Управе за одбрамбену дипломатију капетан бојног брода Карлос Мате Сан Роман сагласили су се да је билатерална сарадња у области одбране добра. Констатовано је да, имајући у виду ниво укупне сарадње и традиционално добре односе две земље, постоји довољно простора за њено унапређење. Договорене активности у 2015. години и поред економске кризе и рестриктивне буџетске политике оба министарства, допринеће даљем квантитативном и квалитетном унапређењу сарадње у области одбране.

Постигнит је висок степен сагласности током разматрања питања политичко-безбедносне ситуације у региону Западног Балкана и актуелних безбедносних изазова на глобалном плану.

Пуковник Коњиковац истакао је да Република Србија високо цени што је Краљевина Шпанија остала на чврстој позицији непризнавања једнострано проглашене независности Косова и поштовању међународног права и захвалио за искрену подршку најважнијим приоритетима спољне политике Републике Србије, очувању територијалног интегритета и целовитости, европским интеграцијама и јачању регионалне сарадње.

Он је упознао саговорнике са достигнутим степеном реформе система одбране и најзначајнијим резултатима и нагласио да билатерална војна сарадња, након дефинисања правног оквира и потписивања Споразума о сарадњи у области одбране 2009. године, бележи значајније унапређење.

Коњиковац је истакао да је жеља за унапређењем и значај који Србија придаје сарадњи са Шпанијом показана њеним избором за најзначајнијег партнера у заједничком ангажовању у мултинационалним операцијама. Србија ће наставити да придаје изузетан значај вредностима Уједињених нација и области мировних операција, а заједничко ангажовање са припадницима Оружаних снага Краљевине Шпаније у УН мисији у Либану представља одличан пример професионалне сарадње, али и стварања пријатељских односа на терену. Један од примера успешне сарадње је и заједничка обука падобранских екипа Војске Србије и Оружаних снага Краљевине Шпаније, уз употребу ваздушног тунела.

Пуковник Коњиковац је захвалио на укључивању припадника Министарства одбране и Војске Србије у Програм субвенционисаног школовања у Краљевини Шпанији, као и за учешће на курсевима шпанског језика у Београду. Значајан искорак у војнообразовној сарадњи направљен је упућивањем официра Војске Србије на командно-штабни курс у Шпанији. Министарство одбране нуди, на бази реципроцитета, усавршавање припадника шпанских Оружаних снага на свим нивоима у Републици Србији. У наредном периоду предложио је интензивирање војноекономске и сарадње у области AБХО.

Билатералне одбрамбене консултације са Kраљевином ШпанијомКапетан бојног брода Роман истакао је да је за Министарство одбране Краљевине Шпаније Србија држава највишег приоритета за сарадњу на Балкану, као и да између две земље не постоје отворена питања. Поносни су што је Србија изабрала Шпанију за партнера у заједничком ангажовању у мултинационалној операцији у мисији УНИФИЛ у Либану, што представља круну сарадње две војске. Истакао је позитивна искуства, обученост и професионализам припадника Војске Србије ангажованих са припадницима шпанских Оружаних снага у Либану.

Тежиште сарадње је у размени искустава, обуци и заједничком учешћу у мултинационалним операцијама и заједничкој обуци специјалних снага. Роман је изразио уверење да се сарадња у наредном периоду може проширити и на војнообразовну и војномедицинску област.

Посебна пажња посвећена је процесу европских интеграција Србије. Понуђена је помоћ и размена искуства из ангажмана у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике, борбених група ЕУ и у оквиру Европске одбрамбене агенције.

Обострано је потврђена опредељеност за континуитет сусрета на министарском нивоу и начелника генералштабова, ради дефинисања стратешких смерница за унапређење сарадње у области одбране.

Након билатералних одбрамбених консултација, делегацију су у одвојеним сусретима, примили Директор за политику одбране адмирал Хуан Мартинез Нуњез и начелник Управе за међународне послове и планирање бригадни генерал Руиз Де Гордоа.

На крају разговора потписан је План билатералне војне сарадње за 2015. годину.