Министарство одбране Републике Србије
 
03.10.2014.

Одбрамбене консултације са Чешком Републиком




У оквиру редовних, планираних активности, делегација Министарства одбране Републике Србије боравила је Чешкој Републици, ради одржавања билатералних одбрамбених консултација.

Током разговора у Министарству одбране Чешке Републике, заступник начелника Управе за међународну војну сарадњу пуковник Милан Коњиковац и начелник Управе за политику одбране Јозеф Оплуштил оценили су да је билатерална војна сарадња између два министарства одбране добра али да, с обзиром на ниво успостављених односа две земље и интересе система одбране, има довољно простора за њено унапређење.

Пуковник Коњиковац је, анализирајући досадашњу сарадњу, истакао да квалитет реализованих активности указује да Чешка представља једног од значајнијих партнера Републике Србије у области одбране, и поред отежаног финансирања активности међународне војне сарадње у последње две године. Подсетио је да је највећи број активности реализован у периоду два мандата Чешке као контакт амбасаде за сарадњу Србије са НАТО, у којем је Чешка учинила доста у промовисању евроинтеграција и финансирању реформе система одбране кроз поверилачке фондове Програма Партнерство за мир.

Изразио је очекивање да ће сарадња и у наредном периоду бити настављена у тежишним областима - војном образовању и размени кадета, АБХО, логистици и стандардизацији. Успостављена је одлична сарадња два универзитета одбране, а унапређење сарадње у области АБХО могуће је кроз интензивнију размену инструктора и њихово ангажовање на курсевима који у Регионалном центру АБХО у Крушевцу и Здруженом АБХО Центру изузетности у Вишкову. Такође, Министарство одбране заинтересовано је за унапређење сарадње са Међународним логистичким координационим центром и ангажовање у оквиру дефинисаних пројеката „паметне одбране”.

Оплуштил je пренео спремност Чешке да подели искуства у домену безбедносних и одбрамбених аспеката прикључења Европској унији, као и ангажмана у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике и борбених група ЕУ. Отворени су за учешће Министарства одбране и Војске Србије у Мултинационалном центру за обуку ваздухопловства, где је Чешка водећа земља. Изразио је очекивање да ће припадници Војске Србије, као и до сада, дати допринос у припремним активностима и извођењу вежбе ~CAPABLE LOGISTICIAN 2015. ~

Обострано је потврђена опредељеност за континуитет сусрета на министарском нивоу, ради дефинисања стратешких смерница за унапређење сарадње у области одбране.

На крају разговора размотрени су предлози активности за План билатералне војне сарадње у 2015. години.