Министарство одбране Републике Србије
 
20.09.2014.

Обележена стогодишњица Битке на Мачковом камену



Председник Републике Србије Томислав Николић присуствовао је данас манифестацији обележавања сто година од Битке на Мачковом камену и положио венац на Спомен-костурницу.

Венце је положила и делегација Војске Србије коју је предводио начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић.
Председник Николић рекао је да Велики рат не памти крвавији бој од оног који се одиграо на Мачковом камену.

- У тој једној септембарској недељи, на простору нешто већем од 500 метара квадратних, пољу мањем од оног које сваки српски сељак с пролећа оре и по њему сади своју радост и муку, обе војске губиле су, кажу историјске књиге, свакога дана хиљаде људи. Не памти се битка у којој је изгинуло више српских официра, њих 115 уз 176 рањених, рекао је председник Србије.

Он је додао да то није био судар две војске, већ два историјска, цивилизацијска концепта – једног који би да освоји туђе и другог који брани своје.

- Мачков камен је српски Термопил, битка коју би много пре данашњег дана сваки народ уздигао на пиједестал светиње и поноса, националне легенде која је узвишени историјски пример жртве за спас и одбрану отаџбине и народа. Данас то чинимо узвраћајући прецима сећањем и поштовањем, поручујући потомцима да је ово место светилиште, учионица историје и поноса, закључио је председник Николић.

Обележавање стогодишњице почело је парастосом палим борцима у борбама на Мачковом Камену, затим су присутне делегације положиле венце, а у наставку је одржан уметнички програм.

Централној манифестацији на планини Јагодња присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић, министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Александар Вулин, представници Министарства унутрашњих послова, Народне скупштине Србије, општина Љубовија и Крупањ, цркве, дипломате и бројни грађани.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Полагање венаца | FLV
Говор председника Николића | FLV