Министарство одбране Републике Србије
 
26.08.2014.

Отворена изложба „Сећање - туга и лепота“



У оквиру обележавања сто година од почетка Првог светског рата, у Малој галерији Дома Војске Србије вечерас је отворена ауторска изложба „Сећање – туга и лепота“ академског сликара и дизајнера Иванке Јевтовић. Отварању је присуствовао државни секретар Зоран Ђорђевић, представници Министарства одбране и Војске Србије, личности из јавног живота као и многобројни поштоваоци уметности.


Изложбу посвећену хероинама Првог светског рата, Милунки Савић и Надежди Петровић, отворио је Душан Миловановић, музејски саветник Музеја примењене уметности у пензији. Том приликом он је истакао да народ без познавања историје и својих корена нема никакву садашњост, а камоли будућност.

- Иванка Јевтовић овом приликом испричала је своју причу, свој однос према прецима, одуживши дуг остављајући свој допринос српској уметности. Њен поступак је тростепен – сећање, туга и лепота. Сећање, као обавезујућа веза са свим прецима, туга, јер се није остварило оно што су сањали, ни Надежда ни Милунка. И на крају, лепота, која се са добротом потпуњује и лековито делује на све оне који су спремни да је приме, рекао је Миловановић додајући да изложбом доминира један орнаментални сегмент, византијско срце, симбол љубави и покушај аутора да надомести све до сада пропуштено, истичући да би „њена киша срца требала да потре сав не-однос и не-љубав и да својом лековитом наменом облагорођује и вида.“

Пожелевши добродошлицу гостима, директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Славољуб М. Марковић истакао је да му је велика част што је имао прилику сарађује са ауторком пратећи њен стваралачки дух од самог зачетка вечерас приказане изложбе.

- Тим који је припремао овај пројекат практично је имао увид у њега од самог почетка па све до потпуне реализације. За мене је то било сјајно искуство, јер сам са уметницом могао да на делу сагледам њену основну замисао, која је препуна симболике и орнамената из наше културне и духовне баштине, рекао је потпуковник одајући посебно признање људима који су најближе сарађивали са уметницином, њеном брату Ивану Јевтовићу и Драгани Марковић.



Ауторка изложбе захвалила је Министарству одбране и Медија центру на несебичној подршци и сарадњи од самог почетка пројекта.

- Изложба је посвећена Милунки Савић и Надежди Петровић, српским хероинама великог рата. У ствари, инспирација је већ сам Велики рат. Изложба се састоји из три дела, смештена у две просторије. У првој је представљен Велики рат преко колажа и модела високе моде, колекцијом са којом сам недавно отворила Дане Србије у Паризу, рекла је Иванка Јевтовић којој је реакција паришке публике дала ветар у леђа да створи све оно што је данас у Дому Војске презентовано.
Поставка друге просторије, посвећена Надежди Петровић, у којој су празни бели рамови са византијским срцима и руком осликаним мотивима фресака отварају прозоре душе у којима борави сећање.

Снажном инспирацијом, користећи технику колажа у панелима, до стилизације елемената униформе и народне ношње у моделима високе моде, кроз рам и срце, као симболе сећања – Иванка Јевтовић гради свој запис. Зато су орнаменти са фресака из манастира рашко-моравске школе, ћилими и јабуке, употпунили рамове у којима је спаковано и сачувано сећање, сачињено из два елемента – туге и лепоте.


Мала галерија Дома војске биће отворена за посетиоце изложбе до 20. септембра 2014. сваког дана, сем недеље, од 11.00 до 19.00 часова. Улаз је слободан.


photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Отварање изложбе | FLV
Ауторка Иванка Јевтовић | FLV
Изложба | FLV