Министарство одбране Републике Србије
 
23.06.2014.

Министар одбране у посети јединицама Копнене војске



Припреме за тенковски биатлон полигон МеђаМинистар одбране Братислав Гашић, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, команданта Копнене војске генерал-потпуковника Александра Живковића и градоначелника Лесковца Горана Цветановића, обишао је данас припаднике Копнене војске који се на самосталном аутоматизованом стрелишту „Међа“ припремају за учешће на „Тенковском биатлону“ у Русији.

„Данас смо били у прилици да видимо спретност тенковских посада Војске Србије и очекујем да на такмичењу у Русији победимо. Начелник Генералштаба и ја смо се уверили у високу обученост наших јединица и чињеницу да у свим мисијама Војске Србије стичемо велика искуства, било учествујући на међународним такмичењима, у мировним операцијама или спашавајући грађане Србије од поплава. Показало се да је Војска Србије моћан и добро организован систем“, рекао је министар Гашић. Он је додао и да је Војска Србије својим капацитетима опремила полигон „Међа“, како би могла да се провери борбена готовост и спремност тенковских јединица и најавио да ће бити урађен и бедем према селу Међа, у дужини од петсто метара и висине осам метара, како би имали шири спектар активности на полигону.

Припреме за тенковски биатлон почеле су одмах након прихватања позива Министарства одбране Припреме за тенковски биатлон полигон МеђаРуске федерације и израде и уређења тактичке и спортске стазе према пропозицијама такмичења. Осам најбољих посада представљаће Војску Србије на тенковском биатлону на коме је до сада тринаест земаља потврдило учешће. Друга фаза припрема одабраних тенковских посаде трајаће до 17. јула када је планиран одлазак у Русију. Финално такмичење биће одржано од 4. до 8. августа на полигону „Алабино“ у московској области, што се поклапа са званичном посетом министра одбране Братислава Гашића Русији.

У наставку посете јединицама Копнене војске министар одбране Братислав Гашић је обишао реновиране објекте у делу нишке касарне „Стеван Синђелић“ који су уништени у бомбардовању 1999. године. Командант Треће бригаде КоВ бригадни генерал Желимир Глишовић упознао је министра са радовима на реновирању техничке радионице, радионице телекомуникационих средстава, хангара и магацина у којима ће боравити припадници чете за одржавање 39. логистичког батаљона Треће бригаде.

После обиласка, Гашић је подвукао да је Војска Србије својим снагама и са мало финансијских средстава, око осамсто хиљада динара, успела да направи објекте и стави их у финкцију.

Касарна Стеван Синђелић„Овде смо повећали капацитете и обезбедили да наша моторна средства буду много брже поправљана и враћана у јединице. Могу да најавим да ћемо многе наше објекте широм Србије средити на овај начин и у наредном периоду ставити у функцију и тако вратити Војсци Србије стари сјај који је имала, а у претходном периоду изгубила“, рекао је министар одбране.

Братислав Гашић је на крају посете саставима Копнене војске обишао и Војнопливачки базена „Врежина“ који, према његовим речима, представља пример како могу да се сачувају објекти који су некад били реперезентативни.

„Драго ми је што могу да саопштим да смо, у договору са начелником Генералштаба и командантом Копнене војске, одлучили да деца погинилих припадника Војске, полиције и Жандармерије, рањени припадници Војске, ученици са Вуковим дипломама и студенти са просеком преко девет добију годишње карте за коришћење базена Војске Србије“.

Одговоарајући на питања новинара о будућим разговорима са министром одбране Русије Сергејом Шојгуом, министар одбране Братислав Гашиће је нагласио: Базен Врежина

„Очекујемо да пронађемо начин да робни кредит, о коме смо разговарали пре две године, почнемо да формализујемо. Србији је то јако потребно, мада треба видети какве су могућности нашег буџета да издржи тако велику набавку“. Министар је истакао и да нема никакве колизије између учешћа на тенковском биатлону у Русији и наредне међународне вежбе на бази „ Југ“.

„Војска Србије има пријатеље и на истоку и на западу и сарађујемо са свима. Управо тако стичемо драгоцена искуства. Драго ми је да Војска Србије свуда показује висок степен спремности, обучености и знања и да су наши припадници јако цењени у мисијама ЕУ и УН и код наших партнера на истоку“, нагласио је Гашић.

Министар одбране је током посете разговарао и са представницима локалних самоуправа Ниша и Лесковца у вези реализације Мастер плана и том приликом изјавио:

„Војска Србије је у протеклом периоду дала пуно својих објеката, а да није добила адекватну замену. У великом броју градова у Србији имамо на папиру станове које су локалне самоуправе у периоду од 2008. до 2012. године требале да нам дају. Ми не одустајемо од Мастер плана. Генералштаб је направио јасан план шта је потребно Војсци Србије, али тражимо да заузврат можемо да добијемо адекватну надокнаду. Управо смо са градоначелником Лесковца разговарали о актуелним питањима, попут одводног канала на полигону Међа, зграде команде у Лесковцу, али и о лесковачкој војној амбуланти коју је некад неко на волшебан начин узео од Војске Србије и дао граду на располагање без икакве надокнаде. Град Ниш, на пример, дугује Војсци Србије одређени број квадрата. Договор је био да за објекте и касарне које смо предали добијемо станове. То нису учинили и ми ћемо, не само у Нишу, већ широм Србије да тражимо повраћај наше имовине. Сигурно је да ћемо, град по град, почети да уређујемо стање и да нашим припадницима дамо припадајуће станове на које дуго чекају“.


photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Тенковски биатлон | FLV
Војна сарадња са Русијом | FLV
Реализација Мастер плана у Лесковцу | FLV
Сарадња са партнерским земљама | FLV
Војна вежба на бази "Југ" | FLV
Реконструисана радионица у касарни "Стеван Синђелић" | FLV
Отварање базена Врежина | FLV
Реализација Мастер плана у Нишу | FLV
Припреме за тенковски биатлон | FLV