Министарство одбране Републике Србије
 
21.06.2014.

Представа „Солунци говоре“ за припаднике Војске Србије



У Народном позоришту у Београду, на сцени „Раша Плаовић“, вечерас је изведена представа „Солунци говоре“ за припаднике Војске Србије из команди, јединица и установа гарнизона Београд и кадете Војне академије.

Према речима директора Академије уметности у Београду Душана Ђоковића, жеља Академије била је да поклони 150 карата припадницима Војске Србије који су учествовали у пружању помоћи у поплављеним општинама током ванредне ситуације у Србији протеклог месеца.

- Желели смо да им поклонимо „час историје“ у години јубилеја, када се обележава сто година од почетка Првог светског рата, и да их, на неки начин, наградимо за све што су урадили у претходном периоду, рекао је Ђоковић.

Представа „Солунци говоре“ уврштена је у званични програм обележавања сто година од Првог светског рата. Рађена је према тексту Антонија Ђурића, у драматуршкој обради и режији Цисане Мурусидзе. Изводе је удруженим снагама студенти Академије уметности Београд и Академије умјетности Републике Српске из Бањалуке.

Ликове Милунке Савић, Будимира Давидовића, Миладина Милетића, Мијата Гредељевића, Војина Марјановића и осталих играју Марија Ђајић, Саша Симовић, Стефан Ковачевић, Иван Перковић, Дарко Ивић, Данило Керкез и Срђа Бјелогрлић. У новој поставци, глумац Иван Босиљчић казује говор регента Александра, Миодраг Радовановић Мргуд тумачи црногорског краља Николу, говор Арчибалда Рајса Танасије Узуновић, а поруку српске мајке казује глумица Бранка Зорић Васовић. У представи је коришћен снимак Васе Пантелића који казује заповест мајора Гавриловића и „Плаву гробницу” Милутина Бојића, као и црквено појање у извођењу Оливера Њега и Вукашина Савића.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Солунци говоре | FLV