Министарство одбране Републике Србије
 
21.06.2014.

Семинар



Атлантски савет Србије је у Ковачици организовао дводневни семинар под називом "Задаци савремених оружаних снага у мултинационалним операцијама", на коме су учествовали представници амбасада САД и Француске, ОЕБС-а, НАТО и Војске Србије. Скуп је био прилика да се и представници медија из Србије и региона упознају са актуелним безбедносним изазовима у свету који захтевају заједнички одговор мировњака.

Првог дана семинара, о безбедоносним организацијама и глобалној безбедности, али и о улози Србије у безбедносним структурама и мировним операцијама, говорио је представник Амбасаде САД Грант Мороу.
Бригадир генерал Бата, шеф НАТО војне канцеларије за везу са Београдом, представио је предстојеће задатке којима доминира даљи развој односа Србије и НАТО и помоћ Србији на путу интеграција у пројекте међународне безбедности.

Представник ОЕБС-а на Косову, Алваро Балестрос, у свом обраћању  о регионалном доприносу одржању мира од Југославије до данас, истакао је да народ са ових простора може бити поносан на свој ранији допринос глобалној безбедности, те да радује чињеница да је последњих година Србија поново на добром путу да постане фактор стабилности и, нарочито кроз учешће у мировним мисијама, “извозник безбедности” и партнер од поверења.

О искуствима Армије Македоније из антитерористичких и противпобуњеничких дејстава у Ираку, говорио је пуковник Методиј Хаџи-Јанев, који је, кроз својеврсну студију случаја, представио ангажман српских јужних суседа на доприносу успостављања мира у Ираку.

Данашњи, завршни дан семинара, отворио је пуковник Саша Стефановић, помоћник команданта за планирање и подршку Здружене оперативне команде Војске Србије, говорећи о задацима савремених оружаних снага у борби против тероризма на примеру Војске Србије. Актуелизујући појам ирегуларног ратовања и асиметричних оружаних сукоба, у којима је једна страна инфериорнија због нижег технолошког развоја, Стефановић је истакао да је глобални тероризам претња за сваки део планете, поготово у контексту различитих капацитета држава да са њим изађе на крај.

Потпуковник Владан Милосављевић у излагању о развоју Центра за обуку за мултинационалне операције у бази „Југ“, апострофирао је базу као гарант стабилности на југу Србије. Наводећи реализоване и актуелне пројекте, потпуковник Милосављевић је од 30. јуна до 12. јула у бази „Југ“ најавио вежбу „Платинасти вук“ коју ће чинити осам различитих активности, са учешћем америчких маринаца и припадника оружаних снага Србије, Хрватске, Бугарске, Румуније и Азербејџана.

Потпуковник Оливер Роне, војни изасланик Француске, говорио је учесницима семинара о француским искуствима из мисије у Малију, која је започела пре годину и по дана. Говорећи о тренутном стању он је истакао да данас имамо заокружен територијални интегритет Малија, у великој мери је решен проблем са терористима, ако се изузму појединачни инциденти, а покренут је и поступак разговора између севера и југа земље.

Пуковник Петар Бошковић , начелник Управе за односе с јавношћу изложио је најважније чињенице о кризном комуницирању у информисању јавности, једном од најбитнијих сегмената ПР-а. Он је посебно апострофирао организационе и друге промене у тој области до којих је у Војсци Србије дошло од догађаја на Топчидеру 2004. године до данас, које су значајно унапредиле односе с јавношћу Министарства одбране, „због којих је Војска Србије данас институција с највећим поверењем међу грађанима Србије“.

– Што се тиче друштвених мрежа, Фејсбука, Твитера и Јутјуба ушли смо храбро, иако пионирски у то, јер основа тих својеврсних нових медија није информативна већ доминантно је чини размена и интерактивност, и ми томе идемо у сусрет, учимо да гледамо и слушамо, јер ћемо управо ту чути прве реакције, рекао је Бошковић и најавио кадровски модел у управи који ће ставити акценат на wеб новинарство, укључујући и wеб телевизију и друштвене мреже.

Пуковник Миливоје Пајовић, начелник Центра за мировне операције, представио је улогу и задатке тог састава и говорио о ангажовању припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама. Посебну димензију излагању дала су директна укључења српских мировњака са неколико локација који су приближили задатке и пренели своје утиске са терена. Пуковник Пајовић је представио актуелне академске и оперативне модуле и направио пресек ангажовања наших припадника у мировним мисијама. Он је истакао да су жене такође заступљене у мултинационалним операцијама, те да су за будуће мировњаке, поред стручних припрема, неопходни и остали видови обуке и најавио повећано ангажовање припадника ВС у мировним мисијама, укључујући и три лекара који ће ускоро бити послати у Мали.

Стручни скуп је завршен предавањем др Данета Субошића о несмртоносном наоружању и примени у мировним операцијама.

Семинар у Ковачици је пројекат Атлантског савета Србије и представља наставак програма за медије покренутог пре три године, на којем су до сада учествовали новинари из бројних редакција из Србије и региона. Пре доласка у Ковачицу за представнике медија организована је посета Специјалној антитерористичкој јединици МУП-а, у бази „13. мај“ у Батајници.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



СЕМИНАР КОВАЧИЦА 20. И 21.6.2014. | FLV