Министарство одбране Републике Србије
 
21.06.2014.

Тактичка вежба са бојним гађањем „Гром 2014“



Тактичка вежба са бојним гађањем снага за хитно реаговање Војске Србије „Гром 2014“ успешно је изведена данас на Интервидовском полигону Пасуљанске ливаде. Вежби је присуствовао начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић са члановима проширеног колегијума, државни секретар Зоран Ђорђевић и помоћник министра за буџет и финансије Србислав Цвејић. Вежба „Гром 2014“, у којој је учествовало више од 700 припадника Војске Србије, имала је за циљ да се унапреди способност командовања и способност ефикасне употребе снага за хитно реаговање кроз извођење задатака здружених снага у борбеној операцији.

Начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић оценио је вежбу као успешну и нагласио да су снаге за хитно реаговање најбоље што Војска Србије има у погледу обучености, опремљености и командовања. Он је учесницима вежбе поручио да стално морају радити на унапређењу своје обучености јер ће од успеха њиховог ангажовања у неким могућим ситуацијама зависити успех свих наредних дејстава војске.

Једну од најсложенијих вежбовних активности које Војска спороводи током ове године организовала је Здружена оперативна команда, а у њој су учествовале јединице из састава Копнене војске, Ваздухопловства и противваздухопловне одбране и Команде за обуку. Задејствовано је укупно пет ваздухоплова, шест ракетних и радарских система, 11 борбених возила, 80 моторних возила и разне врсте колективног наоружања.

Динамички део вежбе обухватио је укупно девет супозиција или тактичких ситуација у којима су у садејству ангажоване снаге Специјалне бригаде, 204. и 98. ваздухопловне бригаде, 250. ракетне бригаде ПВД и 126. бригаде ВОЈИН и других јединица.

Посматрачи су имали прилику да погледају тактичко-технички збор на коме је приказано наоружање и опрема које су јединице употребљавале у вежби.

Снаге за хитно реаговање су професионалне, врхунски осопсобљене јединице високог степена развијености намењене за заштиту ваздушног простора, противтерористичка, противпобуњеничка, диверзантска и противдиверзантска дејства. Задатке могу извршавати самостално и у садејству са јединицама МУП-а и међународним снагама.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Вежба "Гром 2014" | FLV