Министарство одбране Републике Србије
 
19.06.2014.

Радост поручника Марка Младеновића



Радосну вест да је постао отац поручник Марко Младеновић, командант речног миноловца 335 Речне флотиле, дочекао је на вежби „Плави одговор 2014“ на Тиси. Када је кренуо на вежбу шалио се са супругом Иваном: „Потруди се и не рађај, ни случајно, до четвртка, до краја вежбе и мог повратка“.

Али, на дан извођења вежбе, 11. јуна, рано ујутру Ивана је морала у новосадско породилиште „Бетанија“. И док је поручник Младеновић, са својом посадом тактичким радњама и ватром топова са речног миноловца подржавао извођење речног десанта, супруга Ивана донела је на свет ћеркицу.

Десетак минута након сигнала за завршетак вежбе Марку је зазвонио мобилни. Из породилишта су му јављали да је постао отац мале Нађе и да је супруга добро поднела порођај. Узбуђен, саопштава радосну вест посади брода. А они, придржавајући се традиције, старог морнаричког обичаја када се члану посаде брода у току пловидбе роди дете, зграбили су свог команданта и са палубе брода, уз одушевљење и повике честитања са околних бродова, бацили га у Тису.
„Сва срећа да вода није била хладна“, каже Марко.

Док су се бродски мотори још хладили, Марко је кренуо пут породилишта. Још увек у маскирној униформи М10, на монитору је гледао малу Нађу, а радости и срећи које је пратила по која суза радосница поносног оца није било краја.