Министарство одбране Републике Србије
 
11.06.2014.

Потписан План билатералне војне сарадње са Републиком Турском



Билатерална војна сарадња са ТурскомУ оквиру редовних активности, данас је у Министарству одбране одржан састанак ради анализе сарадње у области одбране између Републике Турске и Министарства одбране Републике Србије у претходном периоду, као и финалног усаглашавања и потписивања Плана билатералне војне сарадње.

Обострано је оцењено да се билатерална војна сарадња између Србије и Турске одвија успешно, са жељом да се додатно унапреди.

Доминантне области сарадње су обука и учешће у заједничким вежбама специјалних снага, сарадња у оквиру регионалних безбедносних интеграција и иницијатива, школовање и обука и војноекономска сарадња.

Констатовано је да постоји потенцијал за унапређење сарадње у домену војне медицине кроз размену и усавршавање лекара и војномедицинских стручњака различитих профила.

Билатерална војна сарадња са ТурскомЗаступник начелника Управе за међународну војну сарадњу пуковник Милан Коњиковац захвалио је турској страни за пружену помоћ угроженом становништву Републике Србије током катастрофалних поплава. Планирани сусрети на високом нивоу током 2014. године допринеће конкретизовању постојећих и проналажењу нових области сарадње у области одбране.

Изасланик одбране Републике Турске у Београду пуковник Гундогду истакао је солидарност турског народа са српским, и поновио опредељење Републике Турске да настави са пружањем помоћи у отклањању последица поплава и у наредном периоду.

На крају састанка потписан је План билатералне војне сарадње за 2014. годину између два министарства одбране.