Министарство одбране Републике Србије
 
10.06.2014.

Потписани протоколи о донацији Краљевине Данске



У Управи за међународну војну сарадњу потписани су протоколи о донацији информатичке опреме Краљевине Данске, као и Протокол о пројекту електронског архивирања досијеа персоналних података.

У име министарстава одбране Краљевине Данске и Републике Србије, протоколе су потписали пуковник (у пензији) Курт Рефсгард и начелник Управе за телекомуникације и информатику Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Предраг Симовић и начелник Управе за кадрове Сектора за људске ресурсе бригадни генерал Драгосав Лацковић.

Вредност потписаних протокола износи 105.000 евра.

Краљевина Данска један је од најзначајнијих донатора и активно је укључена у процес реформе система одбране.

У протеклих десет година Краљевина Данска је, кроз експертску и финансијску подршку, са више од четири милиона евра, показала приврженост Србији и опредељење да се интензитет и квалитет сарадње у области одбране додатно унапреди.

У претходном периоду Краљевина Данска дала је велики допринос успостављању и развоју службе трагања и спасавања, као и безбедности летења. Такође, значајан је допринос данске стране и кроз пројекте преквалификације вишка војног кадра (PRISMA), учења енглеског језика (PELT), школовања и усавршавања припадника Министарства одбране и Војске Србије на Балтичком колеџу одбране и развоја информатичке мреже.

Данској дугујемо и захвалност на помоћи и подршци у области војне медицине. Поред успостављања и повезивања психолошких тест центара, покренут је пројекат успостављања Одељења за развој психолошке делатности, са могућношћу успостављања Психолошког тест-центра за тестирање пилота.