Министарство одбране Републике Србије
 
09.06.2014.

Унапређење сарадње у области одбране са Словенијом



У оквиру редовних планираних активности, данас је у Министарству одбране одржан састанак ради анализе и сагледавања сарадње у области одбране између Републике Србије и Републике Словеније у претходном периоду, као и финалног усаглашавања и потписивања Плана билатералне војне сарадње за 2014. годину.

Обострано је изражено задовољство нивоом достигнуте сарадње у области одбране и тенденцијом даљег квалитативног унапређења. Сарадњу карактеришу редовни сусрети високог нивоа, који су значајно допринели интензивирању сарадње у области одбране, а већина предлога и договора изнетих током тих сусрета озваничена је и у Плану билатералне војне сарадње.

Изражена је захвалност Републици Словенији за несебичну помоћ и подршку током пружања одговора на поплаве које су задесиле нашу земљу, али и за оснивање Радне групе за координацију помоћи Србији и БиХ, која ће бити задужена за пружање стручне или техничке помоћи у опоравку државе.

Такође, пренета је захвалност за подршку Републици Србији на путу европских интеграција и професионалном ангажовању припадника Оружаних снага Републике Словеније у саставу КФОР на доприносу стабилности и постизању трајног мира.

Планиране активности у 2014. години омогућавају наставак сарадње у областима размене искустава из процеса формирања подофицирског кора, сарадње војних архива, војнообразовних институција и у области буџетирања и финансирања, као и успостављање сарадње у домену обуке специјалних јединица.

Исказан је интерес Министарства одбране Републике Србије за размену искустава по питању безбедносних и одбрамбених аспеката прикључења ЕУ, ангажмана у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике и Европске одбрамбене агенције.

С обзиром на престанак мандата изасланика одбране Републике Словеније у Београду, пуковник Коњиковац захвалио је пуковнику Тунји за професионално ангажовање и лични допринос унапређењу укупних билатералних односа две земље, а посебно сарадње у области одбране.

На крају састанка потписан је План билатералне војне сарадње између два министарства одбране за 2014. годину.