Министарство одбране Републике Србије
 
30.05.2014.

Унапређење сарадње са Пољском



Заступник начелника Управе за међународну сарадњу пуковник Милан Коњиковац примио је изасланика одбране Републике Пољске пуковника Јиржија Шчепанчика.

Током састанка, пуковник Коњиковац истакао је да је сарадња у области одбране са Пољском добра и да је карактерише значајан напредак у претходне две године. Након упознавања организације и капацитета два система одбране и  преко сарадње у области војног права, као тежишне области профилисале су се војнообразовна сарадња, ваздухопловна медицина, војни архив и верска служба.

Коњиковац је још једном захвалио Пољској на исказаном саосећању, бризи и несебичној понуди за помоћ Србији и њеном народу током катастрофалних поплава, о чему је министра Братислава Гашића у телефонском разговору упознао министар националне одбране Пољске Томаж Симониак.

Србија је захвална и на подршци коју Пољска пружа у процесу евроинтеграција. Заступник начелника Управе за међународну сарадњу похвалио је и професионално ангажовање припадника пољских оружаних снага у саставу КФОР изразивши очекивање да Пољска неће смањивати број својих припадника.

Министарство одбране очекује помоћ Пољске у преношењу искустава у вези са безбедносним и одбрамбеним аспектима прикључења Европској унији. Ценећи богато искуство припадника Оружаних снага Пољске из учешћа у мировним мисијама, Министарство је заинтересовано за размену искуства у обуци и учешћу у мултинационалним операцијама.

Пуковник Шчепанчик рекао је да је највише активности у овој години планирано у домену војног образовања, што је резултат изузетно добре сарадње два универзитета одбране.

Учешће представника Војске Србије у својству посматрача на вежби Оружаних снага Пољске~ ''ANACONDA 2014'' ~допринеће унапређењу војно-војне сарадње, која се може развијати и кроз размену искустава из учешћа у мировним мисијама, ангажовања у борбеним групама Европске уније и размену искуства у обуци артиљеријских јединица.

На крају састанка потписан је План билатералне војне сарадње између министарстава одбране Србије и Пољске за 2014. годину.