Министарство одбране Републике Србије
 
20.05.2014.

Министар одбране у Ражњу



Министар одбране Братислав Гашић и министар без портфеља за ванредне ситуације Велимир Илић обишли су данас село Нови Брачин у општини Ражањ где је у поплавама оштећен мост и поплављени бунари, због чега је више од 2.600 местана остало без воде.

Јовановачка река у петак је оштетила носећи стуб на мосту који повезује главни пут у селу Нови Брачин и поплавила бунаре, због чега су то и околна села остали без пијеће воде. Та река је, такође, поплавила око 50 кућа.

Министар одбране у разговору са председником општине Ражањ Добрицом Станојевићем и министром Илићем, житељима тог места обећао је помоћ Војске Србије као и допремање понтонског моста као привремено решење.

"Претходних пет дана у Србији је уништено више од 200 оваквих мостова. Тамо где можемо брзо да реагујемо, тамо где се вода вратила у водоток, реагујемо истог тренутка", рекао је Гашић.

Он је истакао да Војска Србије има велики број понтонских мостова на камионима који су остављени за продају.

"Добри људи који желе да помогну купили су три моста и дали нам за право да их расподелимо тамо где су најпотребнији. Проблем је што та возила нису у возном стању, па морамо да нађемо начин како да их са мостовима овде транспортујемо", објаснио је Гашић.

Министар одбране је додао да од тог моста зависи 300 домаћинстава којима је он потребан за снабдевање, одлазак на посао и школу, али и због безбедности.

"Србија не сме да изгуби више ниједан живот. Имамо катастрофу какву сигурно ни наши преци не памте више од 100 година", рекао је Гашић и додао да, на срећу, општина Ражањ није доживела судбину Обреновца, Ваљева, Уба, Љига...

"Морамо да обиђемо и овај крај, да и овде разговарамо са народом, јер и њима треба помоћи. Видите да читава општина нема воде и зато мора што пре да се реагује како би се вратили у нормално стање и да они помогну сада онима који су угрожени, јер Србија кад год је тешко, она се најбрже уједини", поручио је Гашић.

Министар за ванредне ситуације Велимир Илић истакао је да је Војска Србије веома помогла да се реше многи проблеми у поплавама угроженим подручјима и да би Србија данас без ње била тотално блокирана.

"Мост не може да се изгради за седам дана, али људи не могу да комуницирају без моста. У милановачкој општини има 27 срушених мостова, и у другим општинама, и уздамо се у војску да нам помогне да се ураде пројекти и да се све то заврши", рекао је Илић и захвалио Војсци Србије на помоћи.

ТАНЈУГ


photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Министар Братислав Гашић | FLV
Министар Велимир Илић | FLV
Обилазак | FLV