Министарство одбране Републике Србије
 
20.05.2014.

Војска Србије и данас у одбрани Србије од поплава



Војска Србије наставља са заштитом, спасавањем и пружањем помоћи становништву и органима власти на подручјима која су погођена великим поплавама.Данас ће Војска Србије појачати ангажовање на ојачавању насипа у рејону Шапца, припремити и упутити инжињеријске машине у Бајину Башту ради санације клизишта и извидети рејон Новог Брачина код Ражња ради постављања тешког механизованог моста на Јовановачкој реци. Наставља се и ангажовање у другим општинама.

21.20 - По захтевима кризних штабова Коцељеве, Обреновца, Смедеревске Паланке, Умчара, Сурчина и других, као и због потреба ангажованих састава на угроженим подручјима, Централна логистичка база издала је на десетине хиљада ћебади, кревета, врећа за спавање, гумених чизама, ашова, весала и других покретних ствари, ради пружања помоћи грађанима и припрема за смештај евакуисаних лица. Припадници Базе били су ангажовани на ојачавању бедема у Горњем Милановцу и снабдевању питком водом у Смедеревској Паланци, Лапову и Книћу. Део објеката ове највеће логистичке јединице Војске Србије припремљен је за прихват евакуисаног становништва са угрожених подручја.

17.00 - Вод АБХО који се налази у Убу наставио је рад на асанацији и биолошкој деконтаминацији простора и пољопривредних добара, у сарадњи са ветеринарском службом Војске Србије, републичком ветеринарском инспекцијом, јединицама МУП и Штабом за ванреден ситуације општине Уб. Само у току првог дана ангажовања у селима општине Уб, овај привремени састав из Центра за усавршавање кадрова АБХО извршио је асанацију и биолошку деконтаминацију преко 600 метара квадратних зграда и околних простора и уклонио више од 240 тела угинуле стоке.

Асанација и биолошка деконтаминација врше се раствором 0,5-2%–им раствором хлорактивне материје натријум-хипохлоритом. Ангажоване су 3 аутомобил-цистерне за деконтаминацију АЦД М78, 1 аутомобил-цистерна за воду 3М, као и уређај за деконтаминацију SaniJet C.921.

ЦУК АБХО припрема још један састав јачине вода за деконтаминацију за асанацију терена и биолошку деконтаминацију. Ради спречавања ширења болести и зараза од контаминације угинулих животиња, фекалним водама и контаминираним изворима водоснабдевања, за асанацију и биолошку деконтаминацију терена, припрема се и 246. батаљон.

У највиши степен приправности стављена су три вода за РХБ деконтаминацију. На терен се упућују и официри АБХ службе ради координације цивилних и војних капацитета на асанацији терена, биолошкој деконтаминацији, дезинфекцији, дезинсекцији и дератизацији поплављених подручја.

12.45 - Десет хеликоптера Војске Србије допрема воду, храну, медицински материјал, опрему за бебе и друге потрепштине у рејоне Сремске Митровице, Шапва, Коцељеве и Уба. До 12 часова транспортовано  3 тоне воде за пиће и 7 тона хране, медицинског материјала и опреме за бебе.

Припадници Војске Србије јуче су евакуисали укупно 1251 особу, од којих је 71 особа евакуисана ваздушним путем. Пуњени су џакови и ојачавани насипи на Сави код Шапца, вод АБХО из Центра за усавршавање кадрова АБХО наставио је са асанацијом терена у Убу, из потопљених објеката испумпано је 15.000 метара кубних воде. Ваздушним путем достављено је око 13 тона воде и 13 тона хране, медицинске опреме и опреме за бебе,а постављен је и тешки механизовани мост преко Гледићке реке код Годачице...

 
Фотогалерија - Војска у одбрани Шапца

Видео записи из Шапца

Јединице АБХО  у асанацији терена и спасавању грађана