Министарство одбране Републике Србије
 
19.05.2014.

Министар одбране у обиласку угрожених подручја



Министар одбране Братислав Гашић данас обилази више места у Србији, због увида у стање на терену у подручјима која су захваћена поплавама и одређивања даље неопходне помоћи.

21.00 -Током посете поплављеном подручју у Јагодини, министар одбране Братислав Гашић рекао је да ће у Јагодину послати стручњаке за асанацију терена и бар једну велику пумпу како би се помогло санирање штете после поплава. Министар Гашић обећао је и помоћ стручњака за асанацију и биолошку деконтаминацију терена из АБХО Центра из Крушевца.

„Пробаћу да преусмеримо макар једну велику пумпу од оних које су дошле као помоћ аустријске Владе и аустријског Министарства одбране и полиције“, истакао је министар Гашић.

Поново је апеловао на грађане да слушају званичне информације локалних и републичких кризних штабова.

Председник Скупштине Јагодине Драган Марковић рекао је да ће град издвојити десет милиона динара за пружање једнократне финансијске помоћи угроженим лицима.

Током посете Ћуприји, министар одбране обишао је и припаднике Војске Србије ангажоване на помоћи грађанима дуж Велике Мораве.

"Тежиште је било да се одбрани брана, имали смо процене који је тај део који је најкритичнији, и припадници војске су одмах ангажовани на јачању бране. Било је процена уколико тај део бране попусти да би цела Ћуприја била под водом", рекао је потпуковник Војске Србије, Небојша Лојпур.

Министар Гашић обишао је и село Обреж, у општини Варварин, после чега ће се упутити ка Обреновцу и Шапцу.

18.10- Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић обавестила је министра одбране о мерама које су предузете на територији тог града. „Подигли смо насип на 854 центиметра. Више од 40.000 џакова напуњено је песком, 30.000 је на дужини од 900 метара, остало је резерва“, истакла је градоначелница Смедерева.

Током посете Смедеревској Паланци министар одбране Братислав Гашић истакао је да је један од највећих проблема што су житељи тог града пет дана без пијаће и техничке воде. „Један од основних задатака војске јесте да помогне у решавању проблема снабдевања водом Смедеревске Паланке “, рекао је Гашић.

Министар је навео да се грађани Смедеревске Паланке снабдевају из цистерни Војске Србије, као и да ће њихов број бити повећан.

У Свилајнцу се вода лагано повлачи, а припадници Војске Србије су много помогли том граду. Објекат од кључне важности у Свилајнцу је термоелектрана. Директорка термоелектране Марија Стевановић обавестила је министра да је вода дошла на 4 центиметра до решетака и да је данас први пут забележен њен пад од 1 цм. „Надамо се даљем паду воде и стагнацији“, истакла је Стевановићева.

Министар је најавио учешће војске у санацији терена, деконтаминацији поплављених подручја и чишћењу водоводних резервоара. Он је оценио је да је тај посао од изузетне важности.

Поручио је грађанима да најпоузданије информације долазе од кризних штабова.

„Од јутрос је било више дезинформација у вези са стањем у Шапцу, тако да је потребно да грађани буду опрезни, како се не би ширила паника. Кризни штабови су увезани и молим грађане да им се обрате када су им потребне праве информације“, истакао је министар.




photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Смедеревска Паланка | FLV
Mинистaр Гашић у Смедереву | FLV
Јагодина | FLV
Крушевац | FLV