Министарство одбране Републике Србије
 
19.05.2014.

Психолошка прва помоћ



Психолози Министарства одбране и Војске Србије учествују у акцији „Психолошка прва помоћ“, у сарадњи са психолозима Министарства здравља, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства унутрашњих послова, Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.

Психолози Министарства и Војске Србије су у директној вези са Департманом за психологију Факултета за медије и комуникације, који је оперативни носилац активности формирања стручних тимова за одрасле и младе, као и са Уницефом и Центром за интерактивну педагогију, који су носиоци организације стручних тимова за децу. Сви актери акције „Психолошка прва помоћ“ су у координацији са Градским секретаријатом за социјалну заштиту и Црвеним крстом.

Психолози Министарства и Војске Србије ће учествовати у пружању психосоцијалне подршке евакуисаним лицима, спасилачким екипама и екипама које ће вршити санацију терена. Подршку акцији пружили су Друштво психолога Србије, Институт за ментално здравље, Факултет безбедности и друге здравствене и академске институције.

Координација свих активности биће организована преко психолошког кол центра, који се налази на Војномедицинској академији, где ће се прикупљати подаци о заинтересованим стручњацима - психолозима и психијатрима, који желе да учествују у акцији „Психолошка прва помоћ“. Број телефона, на који могу да се пријаве заинтересовани стручњаци, сваког дана од 8 до 20 часова, је 064/87-43-039.

Наредних дана биће отворена и СОС линија, као вид психосоцијалне подршке евакуисаним и угроженим лицима.