Министарство одбране Републике Србије
 
18.05.2014.

Војска Србије наставља с пружањем помоћи



Припадници Војске Србије непрекидно су на терену где пружају помоћ грађанима на подручјима које су задесиле поплаве, изазване обилним падавинама и изливањем река. Војска Србије ангажована је у Шапцу, Обреновцу, Убу, Сремској Митровици, Трнави, Ражњу, Косјерићу, Дољевцу, Краљеву, Грдици, Ушћу, Лозници, Гроцкој, Свилајнцу, Ћићевцу, Ћуприји, околини Пожаревца...

21.30 - Сa локације Уровци у Обреновцу, где су се налазили мештани евакуисани из Обреновца и околине, хеликоптерима Војске Србије сви превезени на сигурно. Јуче и данас Војска хеликоптерима евакуисала 2.795 особа.

Привремени састав Војске Србије јачине вода АБХО почео је у општини Уб асанацију и биолошку деконтаминацију простора и пољопривредних добара с највећом концентрацијом угинулих животиња.

Хеликоптерима ВС евакуишу се грађани и допрема неопходна помоћ Убу. До 20 часова евакуисано 386 особа. Грађанима је допремљено 15 тона пијаће воде и 13 тона гардеробе, дечје козметике, пелена и лекова. Војним хеликоптерима превози се и медицинско особље и спасилачки тимови.

18.27 - Председник Владе Александар Вучић, у пратњи министара одбране и унутрашњих послова Братислава Гашића и Небојше Стефановића, као и начелника Генералштаба генерала Љубише Диковића, обишао је припаднике Батаљона војне полиције специјалне намене „Кобре“, ангажоване на обезбеђењу насипа у Шапцу. Том приликом изразио је захвалност и, како је рекао, највише поштовање свима који су у том граду изградили више километара бедема.

Премијер је изразио наду да ће бедем издржати и евентуална, нова повећања нивоа Саве. Захвалио је на изузетној енергији и посвећености Шапчана, Београђана, Новосађана, људи различитих профила, рударима из Рембаса... Истакао је да то показује колико су људи везани за своју земљу. Такође је рекао да посебно треба обезбедити храну за бебе, дезинфекциона средства и све остало што је најпотребније у првом моменту за санирање штета.

18.10 - Мајор Милан Бурмуџија рекао је да одбрамбени бедем у Сремској Митровици за сада издржава висок водостај Саве, који се смањио с историјских 682 на 675 центиметра. Додао је да је недостајало свега 30 до 35 центиметра да се вода прелије преко бедема и поплави цео град.

– У подизању одбрамбеног насипа у Сремској Митровици, на организацији и подизању бедема, радило је око 120 војника и 30 официра и подофицира Војске Србије. У одбрани града ангажована је Прва бригада Копнене војске, припадници дивизиона самоходних ракета, тенковског и механизованог батаљона – навео је мајор Бурумџија, и напоменуо да су се тенкисти посебно добро показали "као да су инжњерци, а можда и бољи".

17.50 - До 16 часова хеликоптерима наше војске евакуисане су 182 особе из Уба. Грађанима је допремљено десет тона пијаће воде и десет тона гардеробе, дечје козметике, пелена и лекова.

16.55 - На бедемима између села Шеварице и Дреновац, где је једна од три критичне тачке одбране Шапца, ангажовано је око 200 кадета Војне академије.

16.41 - Oко електро-постројења термoелектране у Костолцу припадници Центра за обуку Копнене војске од раног јутра постављају бедеме.

15.23 - Командант Речне флотиле пуковник Андрија Андрић изјавио је да нема више потребе за ангажовањем амфибија у Обреновцу, као и да ће оне бити упућене у Шабац. Амфибијама су јуче из Обреновца евакуисане 2.072 особе. У евакуацији грађана у том граду учествују и рониоци Речне флотиле.

13.57 - Од јутрос десет хеликоптера учествује у евакуацији грађана и допремању неопходних потрепшина у Убу. До 14 часова евакуисано 168 особа. Грађанима је допремљено седам тона пијаће воде и пет тона гардеробе, дечије козметике, пелена и лекова. Војним хеликоптерима превози се и медицинско особље и спасилачки тимови.

Специјална бригада и данас је ангажована у великом броју општина. Специјалци помажу грађанима Обреновца, Шапца, Свилајнца, Дољевца и Гроцке, а у приправности су и тимови за евакуацију на аеродрому Батајница.

11.00 - Данас је ангажовано више од 1.600 припадника, десет хеликоптера, а обезбеђено је 1.800 ћебади и 710 кревета. Ради асанације терена у Уб је јутрос у 6.30 часова упућено15 припадника Центра АБХО, четири цистерне и два моторна возила специјалне намене. Генерал-мајор Војин Ч. Јондић и бригадни генерал Стојан Батинић обишли Јамену, где се Сава излила.

Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић изјавио је да је у Шапцу извршено ојачавање свих критичних тачака.

- У овом моменту потпуна је контрола реке Саве у обухвату Шапца, истакао је генерал Драганић, додајући да, на основу садашњих процена, нема разлога да грађани тог града буду забринути.

Хеликпотери Војске Србије од јутрос су у ваздуху. Ангажован је велики број војних моторних возила, чамаца, пумпи за воду, ауто-цистерни за снабдевање пијаћом водом и горивом и инжињеријских машина.

Припадници Прве бригаде, са грађанима Сремске Митровице, током ноћи  ојачавали су насип на Савском кеју.

У току јучерашњег дана припадници Војске Србије евакуисали су више од 4.700 особа, од којих 2.309 ваздушним путем.




photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Председник Владе Александар Вучић | FLV
Обилазак | FLV
Изјаве старешина и војника ангажованих у одбрани Сремске Митровице | FLV
Кобре у одбрани Шапца | FLV