Министарство одбране Републике Србије
 
17.05.2014.

Делимична евакуација села око Шапца



На седници Градског штаба за кризне ситуације у Шапцу, којим је руководио начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, одлучено je да се, и поред тога што  је водостај Саве почео да стагнира, организује делимична евакуација села Дреновац, Табановић, Шеварице, Причиновић, дела Мајура, Мишар, Орашац, Мрђеновац, Прово и Миокус.

- И поред непрекидног рада више стотина припадника Војске Србије и Жандармерије, као и десетак хиљада добровољаца, на јачању 20 километара широког насипа у приобаљу Саве у Шапцу и околини, одлучено је да се организује превентивна евакуација неколико села око Шапца. Не смемо да дозволимо да нам се понови Обреновац или Барич. Људи имају разумевања за нашу одлуку, имају поверења у нас и ми ћемо им на прави начин и узвратити. Добили смо јасно наређење премијера да одбранимо Шабац и то ћемо учинити. Насип ће, можда, на неким местима и бити пробијен, али Шабац неће бити угрожен, обећао је министар Братислав Гашић касно вечерас.

Припадници Војске Србије и данас су били ангажовани на помоћи грађанима Србије у поплављеним подручјима. Ноћас и данас припадници Војске Србије били су ангaжовани у Шапцу, Обреновцу, Убу, Трнави, Ражњу, Дољевцу, Алексинцу, Гроцкој, Лазаревцу, Појатама, Косјерићу, Лозници, Свилајнцу, Трстенику, Краљеву, Кучеву, Малом Црнићу...

Данас је, према подацима презентованим на седници Штаба за ванредне ситуације одржаној у 18 сати, ангажовано више од 1300 припадника Војске Србије.

Од јутрос је у ваздуху 6 хеликоптера Војске Србије, помоћу којих је евакуисано 1187 особа из Обреновца, а превезена је и медицинска помоћ. Приликом повратка у Обреновац, ради даље евакуације, војни хеликоптери превозе храну и воду за угрожене грађане.

Припадници ВиПВО Војске Србије данас су ради евакуације угрожених становника Обреновац и допремања воде и хране обавили више од 70 полетања. Допремљено је више од 11.000 литара воде за пиће и више од 1000 оброка. Евакуација ваздушним путем се наставља, а људи се евакуишу у касарну „Милан Тепић“ у Јакову.

Велики број војних чамаца, моторних возила, ауто-цистерни са пијаћом водом и инжињеријских машина непрекидно је на терену, а војска је обезбедила и кревете, ћебад и другу опрему за најугроженије.

Шабац од набујале Саве брани и више од 200 кадета Војне академије и 200 војника на добровољном служењу војног рока. У Свилајнцу, припадници Специјалне бригаде до јутрос су учествовали у евакуацији и пружању помоћи становника ове општине.









videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Генерал Љубиша Диковић | FLV
Министар одбране Братислав Гашић | FLV