Министарство одбране Републике Србије
 
17.05.2014.

Војска у одбрани Шапца



Министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић обишли су пре подне најкритичније тачке у Шапцу и најближој околини, где је Сава запретила изливањем. У фабрици "Зорка Еликсири" и код силоса у старом делу Шапца, где је река пробила насип, ангажовани су кадети Војне академије, припадници Прве бригаде и Ваздухопловства и ПВО, који од ноћас пуне џакове песком и подижу ниво одбрамбених насипа. Иста је ситуација и у околини села Шеварице, где је, такође, једна од критичних тачака на којима је Сава пробила насип.

- Ово су хероји Србије, истакао је министар одбране Братислав Гашић, одмах по доласку међу кадете. – Војска је добила задатак да сачува Шабац и она ће тај задатак да изврши. Већ 40 сати непрекидно побеђују Саву и њене притоке. Имамо четири критичне тачке, Сава расте три до пет сантиметара на сат, најтеже је сада на брегу Чеврнтија, где је подигнуто око два метра насипа од џакова с песком. Затварамо пропусте које би набујала Сава могла да искористи и тако угрози житеље Шапца.

- Овде су кадети Војне академије, који уз припаднике Жандармерије, огроман број добровољаца и 350 рудара из Алексинаца, упорно пуне џакове песком и повећавају ниво одбрамбеног насипа. Мислим да је ситуација у Шапцу сада много стабилнија и сигуран сам да ћемо сачувати Шабац, рекао је министар одбране Братислав Гашић.

Истичући да је у Шапцу и околини ангажовано неколико јединица Прве бригаде, ВиПВО и кадети Војне академије, начелник ГШ ВС генерал Љубиша Диковић је рекао да је Војска ангажована на најкритичнијим тачкама у Шапцу и околини. Највиши ниво Саве очекујемо после 19 сати, сада се припремамо за ефикасну и успешну одбрану, тако да ћемо Шабац одбранити, рекао је генерал Диковић који је, наредбом премијера Александра Вучића постављен и за команданта Кризног штаба у Шапцу.

Описујући ситуацију на Чеврнтији, једном од најкритичнијих места у Шапцу, командант 250.  ракетне бригаде за противваздухопловна дејства бригадни генерал Душко Жарковић рекао је да су припадници те јединице бржи од камиона који довозе опесак.

- За 20 минута напунимо 20 тона џакова. Ми немамо довољно песка да утоваримо све расположиве џакове, чекамо да нам стигну камиони. Успели смо да подигнемо висину насипа за око два метра, рекао је генерал Жарковић.


photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Начелник Војне академије генерал-мајор Младен Вуруна | FLV
Министар Гашић у Шапцу | FLV
Начелник Управе за односе са јавношћу пуковник Петар Бошковић | FLV