Министарство одбране Републике Србије
 
16.05.2014.

Потписан План билатералне војне сарадње са Француском



У оквиру редовних и планираних активности Управе за међународну војну сарадњу, заступник начелника Управе за међународну сарадњу пуковник Милан Коњиковац примио је  изасланика одбране Републике Француске потпуковника Олијевеа Руана.

Пуковник Коњиковац изразио је задовољство нивоом сарадње у области одбране са Републиком Француском коју, и поред рестриктовне буџетске политике, карактерише висок проценат реализованих активности. Сарадња се тежишно одвија у областима војног образовања, заједничке обуке и ангажовања у мултинационалним операцијама под окриљем Европске уније и војноекономске и научно-техничке сарадње.

Заступник начелника Управе за међународну сарадњу истакао је да најважнију тачку сарадње две државе представља ангажовање тимова Војске Србије за заштиту бродова у мултинационалним операцијама Европске уније и поновио опредељеност Министарства одбране Републике Србије за наставак сарадње са Француском у тој области. С обзиром на значај који Министарство одбране придаје образовању, изразио је очекивање да ће добра сарадња у домену образовања бити унапређена у наредном периоду, док постојећи капацитети и интереси два система одбране, на обострано задовољство, треба да омогуће интензивирање војноекономске сарадње.

Потпуковник Руане нагласио је да квантитет и квалитет реализованих активности указују на значај који Србија и Француска дају сарадњи у области одбране. Поновио је спремност Француске да подели искуства по питању безбедносних и одбрамбених аспеката прикључења Европској унији, као и ангажмана у оквиру њене Заједничке безбедносне и одбрамбене политике.

На крају састанка потписан је План билатералне војне сарадње између министарстава одбране Републике Србије и Републике Француске за 2014. годину.