Министарство одбране Републике Србије
 
15.05.2014.

Војска помаже широм Србије




Војска Србије и данас помаже грађанима на подручјима које су задесиле поплаве изазване обилним падавинама.

Више од 700 припадника Војске из Специјалне бригаде, Прве, Друге и Треће бригаде Копнене војске, Речне флотиле, Другог и Трећег центра за обуку, Команде за развој Расинске бригаде, Петог батаљона војне полиције, Центра за обуку логистике, Централне логистичке базе, 250. ракетне бригаде за ПВД, као и 98. и 204. ваздухопловне бригаде ангажовано је у Шапцу, Коцељеви, Лозници, Осечини, Лешници, Ваљеву, Прељини, Лучанима, Пожеги, Трстенику, Дољевцу, Лазаревцу, Љубовији, Грделици...

Војска Србије ангажовала је 5 хеликоптера, моторна возила, чамце, пумпе и ауто-цистерне за воду.

У току дана Војска Србије евакуисала је 368 особа, од којих 72 ваздушним путем.

До угрожених грађана припадници Војске допремили су 6.300 литара воде за пиће, 120 килограма хране и 7.500 ланч пакета. Војска је обезбедила и 1.100 ћебади и 120 кревета.

Више од 2000 џакова за ојачање бедема песком су напунили припадници Војске Србије.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић
на терену је с ангажованим припадницима Војске. Раније данас био је у Прељини, Чачку и Пожегу, а сада је у Косјерићу.

Војска Србије евакуисала је хеликоптерима 72 особе – 10 из Јунковца и 8 из Дражевца хеликоптерима 204. бригаде и 54 из Прељине хеликоптерима 98. ваздухопловне бригаде, међу којима и једну бебу. Хеликоптером Војске Србије који је превозио председника Владе допремљене су намирнице и вода угроженом становништву у Коцељеви.

Прва бригада Копнене војске упутила је 55 својих припадника у Шабац, где ће се они придружити припадницима Речне флотиле анагажованим на евакуацији.

Централна логистичка база обезбедила је 100 кревета и 300 ћебади Штабу за ванредне ситуације Смедерева, као и потребну ћебад другим јединица које помажу грађанима. Припадници Базе ангажовани су на ојачању бедема у Горњем Милановцу.

Хеликоптером ХТ-48 из 204. ваздухопловне бригаде евакуисано је 10 особа из села Јунковац код Лазаревца.

Припадници Специјалне бригаде евакуисали су шесточлану породицу из села Прељина код Чачка, ваздушним путем, уз помоћ хеликоптера ХТ-40 из састава 98. ваздухоповне
бригаде.

Припадници Речне флотиле ангажовани су у Коцељеви, Шапцу, Лазаревцу, Лајковцу, Лучанима и Лозници, углавном на евакуацији грађана и ојачању бедема. Командант Флотиле пуковник Андрија Андрић, који је на терену у Лозници, истиче да његови људи имају значајна искуства у извршавању задатака из „треће мисије“, да су већ више од 12 сати на терену и да су у потпуности спремни да пруже неопходну помоћ грађанима.

Друга бригада Копнене војске ангажована је на евакуацији и ојачању насипа у Чачку, црпљењу воде у Љубовији и снабдевању становништва водом за пиће у Ушћу код Краљева.

Хеликоптери 98. ваздухопловне бригаде – ХТ-40 и „газела“ ангажовани су у рејону Чачка, Трстеника и Крушевца на извиђању из ваздуха и спасавању људи. Припадници 98. бригаде учествују и у евакуацији становништва у Пожеги.

Ради извиђања из ваздуха у рејону Лазаревца ангажована је и „газела“ из 204. ваздухопловне бригаде.

Припадници Специјалне бригаде спасавају грађане у Дољевцу, Гроцкој, Прељини и Шапцу.

Други центар за обуку евакуише становништво у Осечини, а у Коцељеви снабдева грађане пијаћом водом.

На снабдевању грађана водом за пиће у Трстенику ангажовани су припадници Команде за развој Расинске бригаде, а у Грделици – припадници Трећег центра за обуку. У Кучеву, Малом Црнићу и Ражњу пијаћу воду обезбеђују Центар за обуку Копнене војске и 246. батаљон АБХО.

Припадници Центра за обуку логистике укључени су у ојачавање бедема у Пожеги.










photoФОТОГАЛЕРИЈА