Министарство одбране Републике Србије
 
12.05.2014.

Обележен Дан Института за стратегијска истраживања



Институт за стратегијска истраживања обележио је данас свој дан -10. мај и 30-ту годишњицу постојања. Свечаности у Дому Војске Србије присуствали су државни секретар Зоран Ђорђевић, помоћници министра одбране, представници Минстарства одбране и Војске Србије, чланови дипломатског кора, запослени у Институту, многобројни сарадници, колеге и гости.

Помоћник министра за политику одбране Мирослав Јовановић честитао је свим запосленима  дан института истичући да развој научно-истраживачке делатности у данашње време представља суштину одрживог развоја сваке земље.

  - Научно-истраживачки капацитети већ деценијама сматрају се изузетно важним ресурсом система одбране, рекао је помоћник министра и додао да институт представља једног од главних носилаца научно-истраживачке делатности Министарства одбране и Војске Србије и као такав даје важан допринос својим стратегијским анализама и проценама безбедносних ризика наше државе.

Обраћајући се присутнима, директорка института др Јованка Шарановић, рекла је да систем одбране Републике Србије схвата важност уједначеног функционално-интегрисаног, системски уређеног и методолошки заснованог научно-истраживачког рада у склопу друштвено-хуманистичких наука.

- Имајући у виду задатке и намену института предали смо образац за његову акредитацију. Очекујемо да се поступак акредитације у наредна два до три месеца заврши, рекла је Шарановићка напомињући да ће се тада стећи услови да институт постане део научне заједнице и заузме место које му на основу резултата рада и припада. Директорка је рекла да ће запослени у институту у будућности настојати да адекватно и правовремено одговоре на све задатке који се пред њих поставе, а да ће им посебан задатак бити обезбеђивање услова за адекватан развој научног подмлатка.

Данашња свечаност била је прилика да помоћник министра за политику одбране уручи награде најбољима у институту, док је директорка Шарановић уручила захвалнице представницима страних органзација који годинама подржавају рад института.

Институт за стратегијска истраживања настао је 1984. године у процесу трансформације Центра високих војних школа ЈНА "Маршал Тито" и Центра за стратегијска истраживања ГШ ЈНА у нову интегралну научно-наставну институцију. Својим дугогодишњим радом институт је показао да заузима једно од најутицајнијих места у научно-истраживачком свету, не само у земљи, већ и у иностранству.


photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Говор др Јованке Шарановић | FLV
Обраћање помоћника министра Мирослава Јовановића | FLV
Додела признања | FLV
Додела награда | FLV