Министарство одбране Републике Србије
 
12.05.2014.

Конференција за новинаре поводом фестивала „Пролеће у Београду“



Поводом предстојећег фестивала "Пролеће у Београду", који ће 16,17. и 18. маја бити одржан у великој дворани Дома синдиката у Београду, данас је организована конференција за новинаре, на којој су организатори представили програм те музичке манифестације.

Говорећи о потреби да Србија добије један фестивал ове врсте, начелник Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ потпуковник Станислав Стоиљковић рекао је да ће манифестација пружити могућност композиторима и превасходно младим извођачима да покажу своје знање.

– Министарство одбране је препознало значај манифестације и обратило се Скупштини града Београда и Туристичкој организацији главног града са иницијативом да је заједнички организују, истакао је Стоиљковић који је и председник Савета фестивала, у чијој организацији, осим поменутих институција, учествује и Удружење композитора Србије.

Уметнички директор "Пролећа у Београду“, композитор и диригент Војкан Борисављевић рекао је да је жеља организатора да Београд, после 15 година, добије квалитетан музички фестивал.

– То ће бити један потпуно нови фестивал, који се базира и на традицији некадашњег „Београдског пролећа“, рекао је Борисављевић који је и најавио три фестивалске вечери предстојећег викенда у Дому синдиката.

На првој, ревијалној, у петак 16. маја у 20 часова, биће изведене познате композиције домаћих аутора које су настале у периоду између 1960. и 1980. године и стекле епитет евергрина. Наступиће реномирани извођачи предвођени Лолом Новаковић, Надом Павловић, Мајом Оџаклијевском, Леном Ковачевић и осталима.

– Сутрадан, у суботу 17.маја у 17 часова следи финално вече дечје музике, током ког ће бити изведено 16 нових композиција, а последњи дан фестивала, резервисан је за такмичарско вече забавне и поп музике, најавио је Војкан Борисављевић и нагласио да ће 16 потпуно нових композиција донети значајан помак у односу на оно што смо навикли да слушамо задњих година код нас.

– То су све одлични интерпретатори који ће наступати уживо, у пратњи Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички, пред којим ће се променити пет диригената, што нам обећава ренесансу забавне и поп музике код нас.

Председница еснафске организације композитора Ивана Тришић подсетила је да овакав фестивал недостајао свих ових година и да он неће бити ни гламурозан нити комерцијалан, али ће донети добре текстове, инвентивне композиције и одличне аранжмане.


photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Потпуковник Станислав Стоиљковић  | FLV
Диригент Војкан Борисављевић | FLV
Ивана Тришић | FLV
Редослед извођења композиција | FLV