Министарство одбране Републике Србије
 
26.04.2014.

Отворен шаховски турнир у Војној гимназији



Шаховски турнир „Нове наде шаха“ отворен је данас у Војној гимназији у Београду. Овогодишњи, други турнир, према речима организатора богатији је и садржајнији него претходне године.

Присутнима су се обратили наставник у Војној гимназији потпуковник Вељко Бућковић и руководилац шаховске секције у тој школи мајор Радослав Јоцић. Такође, обратили су се и председник Удружења за развој информационог друштва „Живојин Мишић“ Владимир Преловац и актуелни првак Србије у шаху Александар Инђић који су свима пожелели много успеха, не само данас, него и у будућности.

Потпуковник Бућковић казивао је беседу о прослављеном војсковођи Живојину Мишићу, а мајор Јоцић је пожелео свима много успеха у данашњем надметању и захвалио за „добру синергију због које је такмичење и организовано“, те пожелео да турнир постане традиционалан.

Пре такмичења приказан је филм о Војној гимназији, а потом је актуелни првак почетак турнира означио симболичним „повлачењем првог шаховског потеза“.

У оквиру данашњег надметања организовано је пет турнира различитог типа - турнир деце до 10 година, турнир деце до 14 година, турнир аматера, екипни турнир припадника Војске Србије и интернет меч деце из Словеније и Србије.
Турнир деце до 10 година играће осам играча, према Бергеровом систему свако са сваким, а турнире до 14 година играће 24 деце, према швајцарском систему компјутерског паровања.

На турниру аматера учествује 32 играча, док на екипном турниру Војске Србије учествује неколико екипа - екипе Војне гимназије, Војне академије, екипа официра у пензији и остале. Награде су медаље, дипломе, графике, шаховски програми, шаховске гарнитуре и литература.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Отварање шаховског турнира у Војној гимназији | FLV