Министарство одбране Републике Србије
 
25.04.2014.

Потписан План Билатералне војне сарадње са Румунијом



У оквиру редовних планираних активности, данас је одржан састанак у Министарству одбране Републике Србије с циљем анализе сарадње у области одбране и потписивања Плана билатералне војне сарадње за 2014. годину са Румунијом.

Заступник начелника Управе за међународну војну сарадњу пуковник Милан Коњиковац истакао је да се традиционално пријатељски односи две земље манифестују кроз развијену сарадњу у области одбране, која се у континуитету квалитативно унапређује. Он је пренео захвалност Румунији на принципијелном ставу да не призна једнострано проглашену независност Косова, као и на професионалном ангажовању припадника Оружаних снага Румуније у саставу КФОР на доприносу стабилности и постизању трајног мира. За Србију је изузетно значајна и подршка Румуније на путу европских интеграција.

Изасланик одбране Румуније потпуковник Леонтин Илие рекао је да, и поред развијене сарадње у области одбране, постоји простор за њено унапређење и напоменуо да је Румунија заинтересована за одржавање континуитета посета високог нивоа, што представља значајан допринос билатералној сарадњи и уједно симболизује квалитет односа две државе. Он је истакао спремност румунске стране за размену искустава по питању безбедносних и одбрамбених аспеката прикључења Европској унији.

Обострано је констатовано да круну сарадње Србије и Румуније у области одбране представљају заједничке вежбе, које у знатној мери доприносе подизању нивоа оперативних способности две војске. Такође, постигнута је сагласност да се у наредном периоду сагледају модалитети сарадње кроз школовање и усавршавање, активности Програма Партнерства за мир и размену искустава стечених у мировним операцијама.

На крају састанка потписан је План билатералне војне сарадње између два министарства одбране за 2014. годину. Планиране активности омогућавају наставак сарадње у тежишним областима, кроз билатералне и трилатералне вежбе, размену искуства у области саобраћаја и транспорта, као и војномедицинску и војнообразовну сарадњу.

photoФОТОГАЛЕРИЈА