Министарство одбране Републике Србије
 
22.04.2014.

Свечани пријем поводом Дана Војске Србије



Министар одбране у техничкој влади Небојша Родић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић приредили су вечерас пријем у Дому Гарде на Топчидеру поводом 23. априла – Дана Војске Србије.

Свечаности су присуствовали председник Републике Томислав Николић, представници законодавне, извршне и судске власти, патријарх српски Иринеј, представници Министарства одбране и Војске Србије, верских заједница, инострани војни представници и дипломате, личности из јавног и културног живота и бројни гости.

Поздрављајући окупљене, министар Родић је рекао да данас обележавамо највећи војни празник – Дан Војске Србије.

- Период који је непосредно за нама, између два наша празника, био је период интензивних организацијских и других промена у Војсци Србије и Министарству одбране, које би уз оне који тек следе, а које неће бити ништа мање значајне, требало да резултирају већом оперативношћу, организацијском спремношћу, али и борбеном и свеукупном готовошћу Војске Србије.

Министар одбране је рекао да ће развој српске војске кроз историју значајно одредити пут за будућност.

- Ослањајући се на традиције и вредности стечене кроз историју, Војска Србије и данас има јасну визију развоја, остваривања основног циља – одбране земље и доприноса миру. Она остаје привржена традицији и војничком искуству, али истовремено прати развој војне мисли и савремене токове безбедности и одбране, рекао је министар Родић и додао да је на путу реформи постигнут значајан успех.
Највећи напредак остварен је у стварању доктринарног оквира новог система управљања обуком, развоја концепта оперативних способности, реформе војног образовања, професионализације, развоја способности за учешће у мултинационалним операцијама и успостављању верске службе.

- Војска Србије је у протеклој години, у отежаним економским условима, у којима се налазило цело наше друштво, успела да се још једном потврди као најстабилнији, најпоузданији и највиталнији део наше друштвене заједнице, извршавајући вредно, предано и марљиво све своје редовне активности, али и пружајући помоћ и имајући активну и незаменљиву улогу у оним ситуацијама које су изискивале посебну врсту знања, умећа и вештина, наравно и одважности када је требало да се помогне нашим грађанима на целој територији отаџбине, истакао је Родић.

Он је нагласио да Војска Србије учествује и у мултинационалним операцијама Уједињених нација и Европске уније за управљање кризама, што је од изузетног значаја за спољну политику, националну безбедност и развој система одбране.

- Ангажовањем својих снага, војска доприноси безбедности, решавању проблема и очувању мира, обезбеђује подршку за остваривање осталих стратешких циљева и подиже углед Србије у међународној заједници. Највећа вредност припадника наше војске је у њиховом знању, високом нивоу оспособљености и увежбаности за рад, достојанственом држању у војничком позиву, изузетном искуству и непоколебљивој одлучности да се по сваку цену брани и одбрани отаџбина и заштите њени грађани, рекао је министар одбране и додао да је успешним ангажовањем ресурса у ванредним ситуацијама, у нашој земљи, дат пун допринос афирмацији и јачању угледа војске и поверења грађана Србије.

- Стратегијски смер развоја наших оружаних снага је суштински одређен нашом државном политиком, пре свега спољном, базираној на војној неутралности, али и на интензивној међународној војној сарадњи у свим аспектима и видовима и са свим чиниоцима на међународном плану који се баве питањима безбедности – од регионалног до светског нивоа, кроз модалитете који су веома разнородни, од учешћа у међународним мировним мисијама до нарочито важне и врло интензивиране сарадње у војном образовању, истакао је министар Родић.

Према његовим речима тежишни задаци Министарства одбране биће усмерени на даљи развој наших оружаних снага, њихову хитну, додатну модернизацију, развој и опремање најсавременијим борбеним средствима и системима, у складу са укупним могућностима државе, као и одржавање стратешког смера активне и свеобухватне војне сарадње.

- Припадници војске су, пре свега, грађани Србије који своју земљу и свој народ безрезервно воле и разумеју, и заједно деле судбину целог нашег друштва у сваком сегменту, рекао је министар Родић на свечаном пријему у Дому Гарде, и уз честитку за Дан Војске своје обраћање завршио са: Живела Војска Србије! Живела Србија!

Војска Србије прославља празник – 23. април, као сећање на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, прекретница у оснивању модерне српске државе и војске.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Министар Небојша Родић | FLV
Свечани пријем | FLV