Министарство одбране Републике Србије
 
22.04.2014.

Отворена изложба „Топлички гвоздени пук Књаз Михаило“



У Малој галерији Дома Војске Србије данас је отворена изложба „Топлички гвоздени пук Књаз Михаило“. Изложба о легендарном Топличком гвозденом пуку организована је у сусрет обележавању стогодишњици од почетка Првог светског рата и плод је сарадње Медија центра „Одбрана“ са Народним музејом Топлице из Прокупља и Удружењем Топличана из Београда. Изложбу је отворио начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Аутор изложбе је Петко Марјановић, музејски саветник Народном музеја Топлице, а поводом стогодишњице мобилизације 2. пешадијског пука 1. позива „Књаз Михаило“ изложба је до сада приказана у свим општинама Топличког округа, у Нишу и Алексинцу.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић рекао је том приликом да оваква изложба представља право богатство са моштвом аутентичних фотографија, докумената и предмета који сведоче о историји једне наше војне јединице.

- Дивим се сваком ко се усуди говорити о „Гвозденом пуку“. Ја то не смем и зато само могу да се клањам њиховим сенима. Част ми је да као војник данас могу изговорити то име данас у нади да слава „Гвозденог пука“ никада неће избледети – рекао је генерал Диковић проглашавајући изложбу отвореном.

Директорка Народног музеја Топлице Јулка Кузмановић Цветковић рекла је да та институција постоји већ 80 година, а да посебну пажњу посвећује проучавању историје Топлице јер је то историја Србије у малом.

Потпуковник Славољуб М. Марковић, директор Медија центра „Одбрана“ подсетио је да је изложбу већ видело око 10.000 људи у топличком крају, Алексинцу и Нишу.

- Током ослободилачких ратова 1912 -1918. године, Србија је мобилисала око 100 пукова. Само је један добио почасни назив „Гвоздени пук“. Био је то 2. пешадијски пук 1. позива „Књаз Михаило“ кога је сачињавало људство од 21. до 31. године живота. Пук је учествовао у свим ратовима од 1912 -1918. године и најодликованија је јединица Српске војске – истакао је потпуковник Марковић.

У пуку је војевало 208 носилаца Карађорђеве звезде са мачевима и 36 двоструких носилаца Карађорђеве звезде са мачевима.

Програм отварања изложбе обогатили су глумци аматерског позоришта „Хранислав Драгутиновић“ из Прокупља који су извели одломак из представе „Српска драма“.

За поставку на паноима и витринама одабрано је 12. карата, 247 појединачних и групних фотографија и 57 оргиналних докумената. Поред тога у поставци су и експонати из Војног музеја и Народног музеја из Ниша. Посебан део чине одликовања, документа и лични предмети два велика хероја Гвозденог пука Јанаћка Јовића и Љубомира Којовића.

Мала галерија Дома војске ће бити отворена за посетиоце изложбе до 10. маја 2014. сваког дана, сем недеље, од 11.00 до 19.00 часова. Улаз је слободан.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Отварање изложбе | FLV
Изложба | FLV