Министарство одбране Републике Србије
 
16.04.2014.

Отворена изложба



У Великој галерији Дома Војске Србије вечерас је отворена изложба слика „Грчка у свести и срцу српских сликара“ Николе Кусовца, историчара уметности и дугогодишњег кустоса Народног Музеја у Београду.

 Отварању изложбе присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић, помоћник министра одбране за људске ресурсе Милош Јанковић, заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Јовица Драганић, представници Министарства одбране и Војске Србије, колекционари, власници изложених слика, аутори, бројни гости и суграђани.

Изложбу је отворио амбасадор Грчке у Београду Његова екселенција Константинос Икономидис који је изразио задовољство што му је припала та част и истакао да је ова изложба доказ љубави између српског и грчког народа, које повезују вера, традиција и заједничка борба за слободу.

- Ова изложба се отвaра управо на дан када Војска Србије прославља свој дан. Велика је симболика данашње изложбе јер нас чека заједничка борба за боље сутра и бољу будућност у Европској заједници, рекао је амбасадор и додао да му је драго што је управо он био амбасадор у Србији, када је она започела приступне преговоре са Европском унијом.

Присутнима је добродошлицу пожелео потпуковник Славољуб М. Марковић, директор Медија центра „Одбрана“, који је рекао да је данашња изложба празник сликарства и лепоте која спаја два братска народа.

- Најпре би се могло рећи да је ово тематска изложба, јер окупља разнородне ликовне уметнике и ликовни израз на једном месту, рекао је потпуковник Марковић посебно истичући да су у питању дела ликовних стваралаца који заузимају значајно место у историји српског сликарства.

Аутор изложбе Никола Кусовац за себе каже да је само извршилац аманета.

-Тај аманет нама, Србима, оставили су наши преци, они чије се кости налазе од Зејтинлика до Плаве гробнице. И они који су преживели и које је братски, љубазан, истоверни грчки народ годинама не трпео, него лечио и мазио - рекао је Кусовац, додајући да је на овом пројекту дуго радио, а да су аутори дела у којима уживамо уметници којима се диви, од којих је много научио и који за њега представљају део живота и личне историје.

Изложба, која се одржава у време грчког председавања Европском унијом, обухвата четрдесет и два дела еминентних ликовних стваралаца од изузетног значаја за историју савременог српског сликарства.

Сви заинтересовани изложбу могу да виде у галерији Дома Војске Србије до 10. маја сваког дана, сем недеље, од 11.00 до 19.00 часова. Улаз је слободан.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Никола Кусовац, историчар уметности | FLV
Амбасадор Грчке Константинос Икономидис  | FLV
Изложба | FLV
Потпуковник Славољуб Марковић, директор Медија центра "Одбрана" | FLV