Министарство одбране Републике Србије
 
16.04.2014.

Свечаност у Ужицу поводом Дана Војске Србије



Централна свечаност поводом 23. априла, Дана Војске Србије „Ђетиња 2014“ одржана је данас у Ужицу, на Тргу партизана.

Свечаности су присуствовали  председник Републике Томислав Николић, премијер техничке владе Ивица Дачић, председник Народне Скупштине Србије Небојша Стефановић, министар одбране у техничкој влади Небојша Родић и министри у Влади Србије, начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић, најодговорније старешине и руководиоци Министарства одбране и Војске Србије, војно-дипломатски кор, представници локалне самоуправе и верске заједнице, као и многобројни грађани.

Неколико хиљада Ужичана  је поздравило припаднике своје војске који су продефиловали централним градским тргом праћени војном музиком и налетима борбене авијације.

Свечаност је почела почасном артиљеријском паљбом, дочеком председника, државне заставе и интонирањем химне Републике Србије. Командант свечаности био је генерал-мајор Војин Ч. Јондић, начелник Управе за оперативне послове Ј-3 Генералштаба.

Поздрављајући присутне, начелник Генералштба Војске Србије генерал Љубиша Диковић поручио је да је Војска Србије  у протеклој години реализовала све постављене задатке - савесно, одговорно и дисциплиновано. Он је  нагласио и да су припадници војске тако навикли и да "ми другачије не знамо да радимо".

"Радимо, штедимо и чувамо - највише мир у земљи, а и свету", рекао је генерал Диковић  и нагласио и да се Војска Србије данас препознаје по делима.  "Све што бих даље казао стаје у три речи - живела Војска Србије".

 У свом говору, председник Томислав Николић подсетио је да је Србија као модерна држава настала после Првог српског устанка који је из борбе за аутономију у оквиру турског поретка прерастао у борбу за самосталну државу.

- Тај преображај десио се 1806. победама устаника над турском војском код Иванковца, Мишара, Делиграда, а посебно после уласка у Београд. Српски устаници поражени су тек 1813. године када су одбили услове руско-турског мира на скупштини у Крагујевцу где су старешине одбиле ову понуду када је речено: „Ова је земља припадала нашим прецима и ми смо је нашом крвљу освојили. Ако је Рус обећао турцима утврђења, мораће их негде другде дати“ - рекао је председник и додао да су самопожртвовање старешина и бораца до последњег момента, јуначко држање пред бројнијим непријатељем, Турци  добро упамтили, те их је и сама помисао да би се то могло поновити, терала  на попуштање, када је две године касније плануо нови устанак.

- Дан Војске Србије прослављамо сећајући се Таковског устанка 1815. године. Војска настала током устанка ослободила је Србију од вишевековног ропства. Била је народна, као и данашња. Војводе и старешине позивале су народ само кад је предстојала борба - рекао је председник Николић и посебно истакао да су уз борце по позиву, током прве српске-устаничке државности, баш као и данас, постојали стални одреди увежбаних и наоружаних војника, бећара или момака, који су за своју службу били плаћени.

Подсећајући на последња два века богате српске историје - од устанка, преко војевања у балканским ратовима, Великом рату, антифашистичкој борби у Другом светском рату, до дана данашњег, председник Србије напоменуо је да војска непрекидно потврђује своју снажну везу са народом.

- Нашу двовековну војну прошлост обележило је ратовање. Рат за слободу постао је суштина нашег постојања. Чежња за слободом исковала је наш слободарски и правдољубиви дух и начинила од нас народ поносан и храбар. Најздравије, најспособније, најхрабрије губили смо у ратним дејствима или због последица ратних дејстава – рекао је Николић, напомињући да је управо то и разлог зашто је српски војник одувек био поштован од својих противника, подсећајући на речи турског заповедника Џавида паше: „Српски војник је непобедив. Не можемо ништа против Срба. Српски сељак је без порока, нежан и великодушан. Српски војник стално доноси победу зато што је финији и интелигентнији, дисциплинованији и високог морала".

Председник је подсетио да је Србија у Великом рату повећала своју територију, али и број спољашњих непријатеља, а да је у Другом светском рату била на страни победника када је „свој национални идентитет поново утопила у заједницу створену на компромису и опраштању неопростивог, те ја као захвалност добила злочине, прогоне, увреде, тужбе...“

- Обележавање 100 година од почетка Првог светског рата прилика је да се сетимо јунаштва и страдања народа и војске без премца у нововековној историји.Тактика и доктрина наших војсковођа и данас се изучава на војним школама широм света – рекао је председник и изразио уверење да су управо такве војсковође инспирација данашњим војницима и официрима.

Он је посебно напоменуо да модерна Србија није никада водила освајачке, већ одбрамбене ратове и да је увек била на победничкој страни правде, а да су војничка интелигенција, одважност и храброст, вештина и истрајност, учиниле српског војника једним од најпоштованијих у историји ратовања.

Председник је подсетио да су управо они који су позивали на рат речима „ сви Срби морају умрети“ или „Србија мора умрети“, након низа јуначких подвига српске војске током Великог рата писали: „ Српски војник је најснажнији ратник кога је видео светски пожар“.

- Између две прославе свог празника , наши војници су, као и увек у својој двовековној модерној историји, први притекли у помоћ народу. Не штедећи себе, одважно и војнички храбро, наши инжењери, пилоти, припадници оклопних јединица, медицинско особље,у крајње сложеним условима спасавали су и евакуисали промрзле, животно угрожене путнике из завејаних колона на подручју Војводине. Док последњи човек није био безбедан и сигуран, војска није стала - истакао је Николић и додао да је тада војска још једном показала знање, обученост, храброст и пожртвованост.

- Свој углед међу грађанима, али и међу колегама широм света, наша војска је заслужила и задивљујућом брзином и стручношћу којом је реаговала када су Ужичани остали без воде за пиће - рекао је председник Србије, напомињући да је војска даноноћно обезбеђивала присуство цистерни у свим деловима града.

Он је подсетио да су управо припадници Војске Србије рашчистили терен, пробили пролазе и проширили већ постојеће путеве, уредили корито реке Ђетиње, преусмерили њен ток на десну обалу и извели низ инжењерских и грађевинских радова како би вода ка Ужицу потекла.

Председник Николић истакао је да Војска Србије, пратећи визију стабилности и напретка, постаје веома активна у мултинационалним операцијама УН и Европске Уније.

- Учешћем у мировним мисијама помажемо становницима оних делова света где су људски животи угрожени, градимо партнерске односе са страним оружаним снагама и јачамо наш свеукупни дипломатски потенцијал.

- У свом напредовању и праћењу савремених сведских кретања у области војног развоја, омогућено је и женама да постану припаднице Војске Србије. Данас смо поносни на изванредне кадеткиње Војне академије, жене-професионалне војнике, подофицире и официре - рекао је председник Николић, подсећајући нас на јунаштво Милунке Савић, Софије Јовановић, Надежде Петровић имногих других.

Он је навео да су се недавно огласили виновници разарања Србије 1999. године признањем да су без сагласности УН спречили, како су рекли, могуће страдање једног народа и могући прогон цивила.

Оправдање за бомбардовање једне суверене земље, чланице УН и убијање њене деце и уништавање богатства које су створили њени грађани нашле су у спречавању потенцијалног страдања. Боље да нису измишљали никакав разлог пошто га није ни било - "Или је боље да признају да је разлог стварање албанске државе на територији Србије", рекао је Николић.

- То је нецивилизацијски преседан за вјек и вјеков. То је нешто чега би се постидели чак и варварски народи из предхришћанског периода – рекао је председник, подсећајући да је управо тај чин Србију коштао 2.500 живота, преко 12.500 рањених, међу којима је и велики број деце, али да "оправдано очекујемо да Србија стане на ноге и уз накнаду штете начињене неправдом".

"Данас нам је задатак да се рађамо и живимо а не да ратујемо и умиремо. И никад више због туђих свађа - рекао је председник Николић још једном честитајући свим грађанима Дан Војске Србије "поздравом који нас спаја са прецима који су исте две речи изговарали храбро војујући и јуначки победивши у Великом рату"- ЖИВЕЛА СРБИЈА!

После егзерцира Гарде, Тргом партизана и главном градском улицом  Димитрија Туцовића  продефилови су ешелон  Прве бригаде Копнене војске, ешелон јединице за милтинационалне операције Друге бригаде, ешелони Треће и Четврте бригаде, ешелон пуковских застава из ратова за слободу Србије  и ешелони Специјалне бригаде, Мешовите артиљеријске бригаде, Речне флотиле, Команде за обуку и  Гарде.  Дефиле јединица пратио је Репрезентативни оркестар Гарде Војске Србије.

Иза њих продефиловали су моторизовани ешелони Војне полиције, Специјалне бригаде, 2, 3. и  Мешовите артиљеријске бригаде, са самоходним вишецевним лансерима ракета, „дифендерима“, „хамерима“ и другим специјално опремљеним возилима за борбена дејства.

Свечани строј јединица надлетели су хеликоптери газела и гама.

После завршетка дефилеа, грађанима Ужица представљено је наоружање и опрема које употребљава Војска Србије. На тактичко-техничком збору, између осталог, могла су се видети средства јединица противваздухопловне одбране, оклопних јединица, опрема и наоружање јединица за специјална дејства и њихова возила.

Војска Србије прославља свој празник 23. априла, у спомен на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске. Други српски устанак на одређени начин представља темељ за стварање српске државе односно српске војске. Српска војска настајала је из устаничких чета, дакле из народа који се латио оружја да би изборио своју слободу. Ту леже корени дубоке повезаности нашег народа и наше војске. Војска Србије негује ову суштинску везу, тако да и у условима професионализације остаје привржена грађанима Србије и помаже им кад год је то потребно. Грађани, такође, препознају ту судбоносну повезаност и цене напоре које војска чини за опште добро.

УТИСЦИ:


Стари гардиста, седамдесетдвогодишњи Милија Брковић, који је пре пола века учествовао на две војне параде, каже да је све данас било лепо. – Поносан сам што Војска Србије слави свој дан у Ужицу. Ја сам пре 52 године учествовао на две параде у Бeoграду, и надам се да ће наша држава напредовати у будућности. Све је било добро и можемо да се поносимо нашом Војском, а Ужичани ће дуго памтити овај дан, рекао је Брковић.

Грађани Ужица нису крили одушевљење што Војска обележава свој дан у њиховом граду: - Први пут уживо гледам параду и пресрећан сам. Пратио сам и пробе, све изгледа сјајно, а моје комшије су тражиле да фотографишем што више како би и они могли да виде што више. – Наша Војска је најбоља, а ми у Ужицу смо се добро припремили да дочекамо српску војску. Много ми је драго да се свечаност одвија код нас...

Ученица Маја са другарицама из разреда је гледала дефиле, а каже да су јој се највише свиделе девојке из Гарде које су изводиле егзирцир.- До сада нисам имала прилику да видим то што раде са пушкама, а одушевиле су ме како су са колегама све то добро увежбале, без грешке – нагласила је Маја.

Према речима Ужичанке Мирјане, иако је било хладно, била је од почетка до краја на данашњој свечаности. - Све је било јако добро организовано и веома ми је драго да је Војска Србије изабрала Ужице за ову свечаност – поручила је она наглашавајући да је поносна што имамо такву војску.

Међу бројним гледаоцима на главном ужичком тргу данас је био пензионер Милорад Петровић из Чајетине, који је био посебно заинтересован за наоружање и војну опрему која је била изложена поводом Дана Војске. - Подсетио сам се мало и војничких дана када сам гледао војнике како газе стројевим кораком, а обавезно ћу да пробам и војнички пасуљ, који је најбољи – рекао је Милорад.


Међу најмлађим Ужичанима који су уживали у данашњој прослави биле су и Јелена Радојчић и Теодора Радосављевић.

- Свидела ми се баш парада. Јесте да је било гужве, али добро. Највише ми се свидео почетак, када су сви долазили марширајући - рекла је Јелена, док су на Теодору, ипак, најјачи утисак оставиле девојке у униформама. Обе громогласно кажу да би једног дана врло радо носиле униформу.

Бориша Алексић, који је туристички дошао на Златибор из Републике Српске, одушевљен је данашњом парадом. - Највише ми се свидела организација, види се да је у Србији све на нивоу - закључио је Бориша.

- Требало би мало чешће да се овакве манифестације организују у нашем граду, јер одавде је све отишло, а ево војска се данас вратила, што је веома лепо за децу и омладину, каже Ужичанин Иван Васотић, који је са ћерком у наручју уживао у данашњој паради.

Катарина, која је доводила сина предходних дана да гледа пробе, одушевљена је комплетном манифестацијом, поготово јер јој је отац војно лице.

Једна од најмлађих жена официра, потпоручница Павелина Иконић, каже да је за неколико дана увежбавања дефилеа успела да осети душу града Ужица.– Грађани Ужица су нас топло прихватили. Одушевљени су свиме што смо радили овде – рекла је потпоручница Иконић.

Иако није имала пуно прилике да упозна Ужице јер је већину времена била заузета обавезама око увежбавања свечаног дефилеа, професионални војник десетар Данијела Дечовић каже да су реакције грађана на појаву Војске нa њу оставиле дубок утисак.

– Поносна сам на то што сам учествовала на овој свечаности. Дефиле за нас није био тежак јер је стројева изграђеност важна за сваког војника, а ми стројеве радње увежбавамо свакодневно – рекла је десетар Дачовић.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Председник Републике Србије Томислав Николић (други део) | FLV
Председник Републике Србије Томислав Николић (први део) | FLV
Генерал Љубиша Диковић | FLV
Изјаве грађана | FLV
Свечаност | FLV