Министарство одбране Републике Србије
 
16.04.2014

Састанак Мултинационалне саветодавне групеУ оквиру председавања Републике Србије ~RACVIAC~ - Центром за безбедносну сарадњу, у Београду је 15. и 16. априла 2014. године, одржан 31. састанак Мултинационалне саветодавне групе ~(MAG)~ која представља највише тело одлучивања те организације и на којем је учествовало 16 држава и две међународне организације.

Шеф војног представништва у Мисији Републике Србије при НАТО Милан Мојсиловић је, у својству председавајућег ~MAG RACVIAC~, изразио задовољство да у име министра одбране Небојше Родића, Министарства одбране и Војске Србије пожели добродошлицу учесницима 31. састанка Мултинационалне саветодавне групе. Он је нагласио да једино даљим развијањем платформе заједничког дијалога можемо допринети стварном унапређењу узајамне сарадње и стабилности региона Југоисточне Европе.

У име Центра за безбедносну сарадњу скупу се обратио директор Центра амбасадор Бранимир Мандић.

Председавањем Мултинационалном саветодавном групом, Република Србија је након седам година, од периода 2005-2006 године, својим активним присуством у региону поново добила прилику да покаже чврсту решеност и залагање за унапређење регионалне сарадње. У духу проактивног регионалног присуства, као једног од својих основних спољнополитичких опредељења Република Србија је настојала да промовише заједничке вредности свих земаља региона.

Током свог председавања, Република Србија је представила сопствене капацитете који могу бити понуђени региону Југоисточне Европе. Учесницима 31. састанка ~MAG RACVIAC~ представљени су капацитети Центра за усавршавање кадрова АБХО, као будућег партнера у активностима Центра у области нуклеарне, хемијске и биолошке заштите и примене међународних прописа и стандарда у овој области.

Република Србија ће, у оквиру свог председавања, у улози домаћина, наставити са организацијом обуке припадника службе трагања и спашавања реализацијом курса “Трагање и спашавање (здружени регионални развој у области трагања и спашавања), курс за координаторе на лицу места“, који ће бити одржан у мају 2014. године. Такође, Република Србија је била домаћин и радионице о примени Кодекса поступања у војнополитичким аспектима безбедности, која се одржала у сарадњи са Организациојом за европску безбедност и сарадњу и ~RACVIAC~, у периоду од 26. до 29. марта 2014. године.“