Министарство одбране Републике Србије
 
15.04.2014.

Потписан План билатералне војне сарадње Србије и Италије



У оквиру редовних планираних активности, у Министарству одбране данас је одржан састанак с циљем усаглашавања Плана билатералне војне сарадње за 2014. годину. Том приликом оцењено је да управо успешно завршена званична посета министра одбране Републике Србије Небојше Родића Републици Италији и разговори са министарком одбране Робертом Пиноти и начелником Генералштаба Оружаних снага адмиралом Луиђијем Бинелијем Мантелијем потврђују опредељење да се кроз унапређење сарадње у области одбране значајно допринесе јачању укупних односа две земље. Посебно је изражено задовољство што су, након званичних разговора, у оквиру обележавања 100 година од почетка Великог рата два министра присуствовала промоцији књиге „За Српску војску – једна заборављена прича“, потврђујући традиционално добре и пријатељске односе.

Сарадња у области одбране оцењена је развијеном, уз простор за даље квантитативно и квалитативно унапређење. Карактеришу је сусрети високог нивоа, билатералне војно-безбедносне консултације и велики број активности.

Заступник начелника Управе за међународну војну сарадњу пуковник Коњиковац изразио је задовољство степеном усаглашености Техничког споразума између два министарства одбране, с циљем стварања услова за заједничко ангажовање у мировној операцији Уједињених нација у Либану UNIFIL. Он је пренео захвалност Републици Италији за подршку Републици Србији на путу европских интеграцији и професионалном ангажовању припадника Оружаних снага Републике Италије у саставу КФОР на доприносу стабилности и постизању трајног мира.

Изасланик одбране Републике Италије пуковник Папалардо истакао је спремност италијанске стране за размену искустава по питању безбедносних и одбрамбених аспеката прикључења ЕУ, ангажмана у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике и Европске одбрамбене агенције. Он је истакао да сарадња у области образовања заузима посебно место у сарадњи два министарства. Војна медицина препозната је као област у којој је могуће сарађивати успешно, ефикасно и у континуитету.

На крају састанка потписан је План билатералне војне сарадње између два министарства одбране за 2014. годину. Планиране активности омогућавају наставак сарадње у тежишним областима - школовања и усавршавања, војно-војне сарадње, обавештајно-извиђачке делатности и војномедицинске сарадње.